Review: Qwantum | White Goblin Games

Qwantum dobbelspel van White Goblin Games

Ik word er zó blij van! De postbode die een doos komt bezorgen met daarin maar liefst 9 spelletjes. Alsof we nog niet genoeg spelletjes in huis hebben zeg maar. Maar aangezien we wel van een spelletje houden vinden we het totaal niet erg om nóg meer spelletjes te hebben, uit te proberen en daar een review over te schrijven. We kozen het kleinste doosje als eerste om uit te proberen, maar het kleinste doosje, is wel gelijk een juweeltje. Ik vertel je meer over het spel Qwantum van White Goblin Games.

Qwantum

Inhoud

In het kleine doosje zitten 7 dobbelstenen, een scoreblok en 4 potloodjes met gum. Elke speler neemt één velletje van het scoreblok en een potloodje. Tip: Lamineer of plastificeer een paar score-velletjes en gebruik een whiteboard-stift.

Het spel heeft 1 witte dobbelsteen met de getallen 1 tot 6. Daarnaast zijn er 6 gekleurde dobbelstenen, ook met de getallen 1 tot 6 verdeeld over 4 kleuren, geel, paars, rood en blauw.

Spelregels

De speler die aan de beurt is gooit de dobbelstenen. Er mogen één of meerdere dobbelstenen nogmaals gegooid worden voor wellicht een betere worp. De dobbelstenen worden op kleur gesorteerd. Nu kiest de actieve speler een kleur, telt de getallen in die kleur + het getal op de witte dobbelsteen bij elkaar op en vult dat cijfer als resultaat bij die kleur op zijn score-briefje. De andere spelers, maar ook de actieve speler, mag (hoeft niet) nog een andere kleur kiezen, de getallen + witte dobbelsteen bij elkaar optellen en het resultaat op het briefje zetten.

De getallen op het briefje moeten van links naar rechts worden ingevuld in oplopende volgorde. Na de witte streep in aflopende volgorde. Je mag tijdens het hele spel 5x een mislukte worp aankruisen wat minpunten oplevert.

De puntentelling: uit elke kolom wordt het op een na laagste getal gepakt, en dat zijn je punten voor die kolom. De punten van al je volledig ingevulde kolommen tel je bij elkaar op, je trekt er je minpunten vanaf en dat is je totaal aantal punten.

Mijn mening

Het spel Qwantum doet mij denken aan het spel Qwixx. Ook een spel met een scoreblok en met dobbelstenen. Ook dat spel is een superleuk spel voor eventjes tussendoor. Voor als je geen zin hebt om een groot spel klaar te leggen, of voor als je niet zoveel tijd heb om een groter spel te doen.

Zo is het ook met Qwantum. Je pakt het erbij, geeft elke speler een score-briefje en een potlood en beginnen maar. De spelregels zijn heel eenvoudig. Je leest in een paar minuten de spelregels door en je kunt het direct spelen zonder dat je die spelregels er steeds bij moet pakken.

Qwantum, een leuk dobbelspel

Lees ook: Review: Istanbul het dobbelspel – White Goblin Games

Geluk of tactiek?

Bij spellen met dobbelstenen is het vaak een kwestie van geluk. Je weet immers niet of je gooit wat je wilt gooien of niet. Toch komt er bij dit spel een behoorlijk portie tactiek om de hoek kijken. De eerste paar potjes gingen wij ook flink de mist in. Van elke kleur moeten er vier oplopende getallen op je briefje komen. Begin je met het eerste getal al veel te hoog, dan wordt het heel moeilijk om je 2e, 3e en 4e getal nóg hoger te krijgen. Beginnen met een hoog getal lijkt dan wel leuk, maar de ervaring leert dat je dan hooguit maar twee kolommen vol krijgt en flink wat minpunten scoort. Als je met een lager getal begint, dan is het makkelijker om drie keer hoger te gooien en dan lukt het prima om alle zes de kolommen vol te krijgen.

Wat ook leuk aan dit spel is, is dat je ook punten kunt behalen met de worp van je tegenstander. Het is dus niet alleen in je eigen beurt opletten, het hele spel moet je dus goed opletten.

Qwantum is dus leuk voor tussendoor, je hoeft weinig klaar te leggen en het spel duurt niet lang. De spelregels zijn eenvoudig. Je hebt geluk nodig om te winnen, maar zonder tactiek ga je het ook echt niet redden. Bovendien handig om mee op vakantie te nemen.

Puntentelling Qwantum

Productinformatie

Titel: Qwantum
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd: 8+

#spon

Lees ook: Recensie: Machi Koro | Bouw je eigen stad
Lees ook: Review: Qwantum | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *