Recensie: Op glad ijs | Elsbeth de Jager

Op glad ijs | Elsbeth de Jager

Ik kon niet wachten om ‘Op glad ijs‘ te lezen. Elsbeth de Jager schreef al eerder het boekje Maryam het Bedoeïenmeisje in de cultuurhistorische reeks, en dat boekje had mij enorm verrast. Daarom was ik super nieuwsgierig naar wat er van dit boekje was geworden in deze reeks. En ik kan zeggen; ze heeft mij absoluut niet teleurgesteld! En dan heb ik het nog niet eens over de prachtige illustraties van Ingrid van der Knaap! Fantastisch gewoon!

Cultuurhistorische reeks

Op glad ijs is een vierde deel in een cultuurhistorische reeks bij Droomvallei Uitgeverij. Het eerste deel dat verscheen in deze reeks is het boek Yin en Yang geschreven door Nienke Pool. Yin en Yang is een verhaal uit het oude China dat wordt verteld vanuit Mayka-Ling. Het tweede deel in deze reeks heeft als titel Maryam het Bedoeïnenmeisje, geschreven door Elsbeth de Jager. Maryam groeit op in Jordanië, in de woestijn. Het is een boek over een andere cultuur en over andere normen en waarden, maar tegelijkertijd is het ook een boek over universele gevoelens. Het derde deel is Jantje, zestien jaar gevangen op Java, geschreven door Annemarie Jongbloed. De zestienjarige Jantje is op de vlucht voor haar vader in Nederlands-Indië. Tijdens haar vlucht neemt ze je mee naar haar leven thuis, het kindertehuis en het jappenkamp.
Dit verhaal is gebaseerd op het leven van de inmiddels 88-jarige Jantje Zwaanswijk.

Het zijn trouwens geen opeenvolgende delen, maar los te lezen boekjes in deze reeks.

Op glad ijs

Op glad ijs gaat over Dolma. Dolma woont diep in de Himalaya. De school is niet zomaar om de hoek. Om bij school te komen moet ze een wandeltocht van zo’n zes dagen over een bevroren rivier afleggen. En vandaag mag Dolma voor het eerst naar school! Ze heeft er zin in, ze wil namelijk schrijfster worden. In haar hoofd bedenkt ze allerlei verhaaltjes over kaboutertjes.

Haar vader brengt haar en haar oudere broer Tandin naar school. En uitgerekend nu zet de dooi eerder in dan normaal en is de tocht gevaarlijker dan ooit! ‘s Nachts slapen ze in grotten die ze onderweg tegenkomen. Als ze in één van de grotten willen overnachten komt ook Sonam en haar vader de grot binnen. De vader van Dolma en de vader van Sonam hebben al jarenlang ruzie, een ruzie die al van generatie op generatie voortduurt. Dolma begrijpt daar niks van.

De volgende dag gaan ze weer verder  op weg naar school en komen ze uit bij een wak, waar ze omheen moeten. Dat wordt een spannend moment! Kunnen ze het wak zonder kleerscheuren passeren? Als ze vervolgens een harde gil horen, weten ze dat Sonam en haar vader, die vlak achter hen loopt, in gevaar zijn! Zal hun vader zijn koppigheid opzij zetten en de vader van Sonam te hulp schieten?

Mijn mening

Hoe kan ijskoude sneeuw in je gezicht helpen om wakker te blijven? En waarom wrijft vader Tandin in met sneeuw om hem droog te krijgen? Dat zijn zomaar twee vragen en daarmee twee leerzame elementen uit het boek. Weer wat geleerd, dacht ik, toen er in het verhaal verweven antwoord werd gegeven op deze vraag.

Het verhaal is ontzettend fijn geschreven. Het boek leest lekker weg. Het leest niet alleen fijn, het is ook een leuk verhaal. En een leerzaam verhaal. In dit boeken lezen cq. leren kinderen dat het niet gewoon is in enkele minuten bij je school te staan. Dat er kinderen zijn die lange tijd van huis zijn omdat ze ver bij een school vandaan wonen. En dan nog de barre tocht die sommige kinderen moeten maken om bij school te komen.

De cover van het boek is gewoonweg prachtig! Het is een stevig boekje geworden met een harde cover. De illustraties zijn gemaakt door Ingrid van der Knaap en dat ze kan tekenen blijkt maar weer uit de illustraties in dit boek. Een deel van de illustraties in het boek is in kleur, en een deel in zwart wit. De illustraties zijn prachtig!

En dan nog de laatste verrassing. Dat Dolma goed haar best doet op school dat blijkt uit de gedichtjes over de kaboutertjes die ze heeft geschreven en die achterin het boek zijn bijgevoegd! En Dolma, die komt er wel als schrijfster!

Productinformatie

Titel: Op glad ijs
Auteur: Elsbeth de Jager
Illustraties: Ingrid van der Knaap
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-59-0
Aantal bladzijdes: 65 pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *