Review: Blue Banana | Piatnik

Blue Banana Piatnik lateraal denken

Heb jij wel eens een blauwe banaan gezien? Denk je eens in hoe het zou zijn als alle bananen blauw zouden zijn. Als alle flamingo’s groen zouden zijn en als alle kikkers paars zouden zijn. Onmogelijk, denk je dan. Bananen zijn nu eenmaal geel, flamingo’s roze en kikkers groen. Je stopt met denken, want zoiets is onmogelijk. Maar nu komt de uitdaging; stel je eens voor dat het wel mogelijk zou zijn. Het spel Blue Banana van Piatnik is een reactiekaartspel voor laterale denkers.

Wat is lateraal denken

Eerst maar eens ingaan op het begrip lateraal denken. Iemand die lateraal denkt stopt niet met denken als er een (schijnbare) onmogelijkheid op zijn denkpad komt, maar gaat juist verder met denken. Stel dat het wel mogelijk is? Het verder kijken leidt vaak tot nieuwe inzichten. Wikipedia geeft een prachtig voorbeeld van lateraal denken:

Bedenk eens hoe de wereld eruitziet als koeien konden autorijden” is een voorbeeld van lateraal denken. De meeste mensen denken gelijk “Koeien kunnen niet autorijden”, met als gevolg dat ze ook niet fantaseren wat de gevolgen zouden zijn als koeien dit wel konden. Iemand die dat wel doet kan tot inzichten komen die niets met autorijdende koeien te maken hebben, maar wel heel nuttig kunnen zijn op een ander gebied.

Blue Banana

Een blauwe banaan, een groene flamingo en een roze basketbal. Dit klopt niet. Een snel reactievermogen en lateraal kunnen denken is van belang om te kunnen winnen.

Inhoud

1 blauwe banaan, 109 afbeeldingskaarten, 20 straffiches, 1 spelvariantkaart, spelregels

Spelregels

Schud de kaarten en houd 16 kaarten apart. De overige kaarten verdeel je in 8 stapels en leg je in een cirkel in het midden van de tafel zodat iedereen erbij kan. De blauwe banaan wordt in het midden van de cirkel gelegd. Elke speler krijgt één straffiche, de rest wordt naast de 16 uit het spel gehaalde kaarten (trekstapel) gelegd.

Blue Banana

Dan kan het spel beginnen. De eerste speler neemt de twee onderste kaarten van de trekstapel en legt deze open op tafel. Vervolgens speelt iedereen onmiddellijk en tegelijkertijd door zoveel mogelijk kaarten van de cirkel te pakken in de gevraagde eigenschap. Je mag daarvoor maar één hand gebruiken.

Op tafel liggen er dus twee kaarten, bijvoorbeeld een blauwe banaan en een groene flamingo. In het midden van de tafel liggen 8 stapels kaarten. De volgende zichtbare kaarten mogen gepakt worden:

  1. Alle walvissen, in welke kleur dan ook, want die zijn blauw
  2. Alles wat geel is, een banaan hoort immers geel te zijn
  3. Alle kikkers, in welke kleur dan ook, want die zijn groen
  4. En alles wat roze is, een flamingo is immers roze

Zodra een speler denkt dat er geen kaart meer open ligt van de gevraagde eigenschappen, dan mag hij de blauwe banaan pakken. De ronde is dan afgelopen.

Puntentelling

De spelers kunnen controleren of ze de goede kaarten hebben gepakt, door de twee opengelegde kaarten om te draaien, op de achterkant staat namelijk altijd de oplossing.

Heeft een speler een foute kaart, dan legt hij een goede kaart af voor elk straffiche dat hij in bezit heeft. Evenzo als de speler de blauwe banaan te vroeg heeft gepakt uit het midden.

Als de blauwe banaan wel op tijd is gepakt, dan mag de speler de twee opengelegde kaarten toevoegen aan de kaarten die hij heeft verzameld. De speler die de meeste kaarten heeft verzameld, ontvangt een straffiche (je mag maximaal 5 straffiches in bezit hebben).

Dan kan de volgende ronde beginnen, twee nieuwe kaarten van de trekstapel worden opengelegd en alles begint weer van voor af aan. Bij de puntentelling worden nu steeds de gewonnen kaarten bij de gewonnen kaarten in de vorige ronde(s) opgeteld. Na 8 rondes is het spel afgelopen en wint degenen die de meeste kaarten heeft verzameld.

Lees ook:

Mijn mening

Oeh, wat een lastig spel is dit zeg. Qua spelregels is het echt niet moeilijk, maar wel als het gaat om het lateraal denken en je reactievermogen.

Je moet dus kaarten pakken van dingen of kleuren die je niet op de opengelegde kaarten ziet, en dat is flink verwarrend. Je moet dus eerst bedenken wat je precies moet pakken en vervolgens moet je de kaart ook nog zo snel mogelijk pakken, voordat je tegenstander de kaart pakt.

Daarmee is het wel een tof spel. Je wordt gestimuleerd om even anders te denken. Ik moet wel zeggen dat het leuk is voor één potje, bijvoorbeeld aan het begin van een spelletjesavond. Even er met elkaar inkomen en sfeer maken. Na één potje vind ik het trouwens ook wel weer genoeg geweest, daarna kan ik echt niet meer denken.

Lees ook: Review: Kang-a-roo | Strategisch spel voor kinderen van Piatnik
Lees ook:

Productinformatie

Titel: Blue Banana
Uitgeverij: Piatnik
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: Ongeveer 20 minuten
Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *