Review: Undo – Kersenbloesemfestival | White Goblin Games

Undo Kersenbloesemfestival White Goblin games

Kersenbloesemfestival; Hanami Matsuri. Tussen eind maart en half april staan in Japan de kersenbomen in bloei. Op dat moment trekken Japanners massaal de parken in en worden er picknicks georganiseerd. De kersenbomen staan maar kort in bloei. Dit in korte tijd bloeien en weer afvallen van de blaadjes symboliseert de vergankelijkheid van het leven. Deze missie uit de serie Undo brengt je naar het hedendaagse Japan; Undo – Kersenbloesemfestival.

Undo – Kersenbloesemfestival

De betekenis van het woord UNDO is ‘ongedaan maken’. En dat is precies waar het in dit spel om draait. De toekomst weet je, de doodsomstandigheden zijn bekend. Met je team reis je terug naar het verleden en met elkaar probeer je te ontdekken hoe de dood van de overledene voorkomen had kunnen worden.

Doodsomstandigheden

Kersenbloesemfestival

Inhoud

Undo – Kersenbloesemfestival bevat 25 grote kaarten en 6o kleine kaarten. De grote kaarten zijn onderverdeeld in uitlegkaarten, 13 verhaalkaarten en de oplossingskaarten. De kleine kaarten zijn onderverdeeld in 9 tijdkaarten, 4 vergrootglaskaarten, 13 aanwijzingen en 33 levenslotkaarten.

Het spel bevat geen spelregels, zodra je het spel opent begin je met het lezen van de eerste kaart. Let er wel op dat je de stapels kaarten intact laat en dat je ze niet van tevoren bekijkt.

Spelregels

Een spel zonder spelregels? Ja dat klopt. Als je gewoon begint met lezen op de eerste kaart en precies de aanwijzingen volgt die erop beschreven staan, dan wijst het zich allemaal voor zich. Uiteindelijk liggen er 13 verhaalkaarten voor je in een rij op tafel, met onder elke kaart een aanwijzingskaart. Verhaalkaart 12, de doodsomstandigheden, en ook aanwijzing 12 is voorgelezen. Dan kan het spel echt beginnen.

De eerste speler kiest een kaart uit het verleden die hij wil omdraaien. Het verhaal dat op die kaart beschreven staat wordt voorgelezen. Dan volgt de zin ‘jij zorgt ervoor dat …’ en volgen er drie opties. Vervolgens ga je met je team in gesprek. Welke van de drie optie zou ervoor gaan zorgen dat de dood van de overledene voorkomen wordt? Kom je er niet uit, dan mag je ook een vergrootglaskaart inleveren en de aanwijzing omdraaien. Dit mag maximaal 4x in het spel.

Met elkaar kom je uiteindelijk, door te redeneren, tot een antwoord. Dan pak je uit de stapel levenslotkaarten de corresponderende kaart. Dus als je bij verhaalkaart 8 voor optie B hebt gekozen, dan pak je uit de stapel kaart 8B. Op die kaart staat dan een puntenscore (-1, 0, +1, +2). Als het spel is afgelopen, tel je de pluspunten bij elkaar op en de minpunten haal je er weer af en kom je tot een eindscore. Op de oplossingskaarten kun je lezen hoe goed, of hoe niet goed, je het lot van de overledene hebt kunnen veranderen.

Op de oplossingskaarten lees je ook wat er nu echt gebeurde en welke antwoorden het meest belangrijk waren.

Mijn mening

Dit was het derde spel uit de serie UNDO dat wij speelden. En dan denk je; appeltje eitje, nu weten wij precies hoe we moeten denken en zullen dan de meeste punten gaan halen. Maar helaas, het verliep toch anders. Wij vinden dit spel toch echt wel de moeilijkste uit de serie van 3 spellen.

Undo heeft een uniek concept. Je moet met elkaar proberen van het systeem te winnen door het geheim, het verhaal, te ontrafelen. Het spel is denk ik ook leuker als je het met meerdere mensen speelt en met elkaar in gesprek kunt gaan over wat er gebeurd zou kunnen zijn en wat er zou gebeuren als je of optie A, of B of C zou kiezen.

Elk Undo-spel is uniek

We hebben nu alle drie de spellen gespeeld en het wordt daarmee zeker niet saai. Elk verhaal is weer anders en elk verhaal is uniek. Wij dachten wat we bij het derde spel het denkpatroon wel zouden weten, maar dat was echt niet zo. Wij hadden slechts 2 punten gehaald en dat is niet veel.

De vormgeving is heel mooi. Op de kaarten staan prachtige kersenbloesems afgebeeld. Deze kersenbloesems doet mij ook denken aan het spel Ohanami, een kaartspel van White Goblin Games wat wij ook vaak spelen en dat ook als thema kersenbloesems heeft. Hanami betekent letterlijk ‘bloem kijken’.

Je kunt het spel slechts één keer spelen. En dan vind ik het best duur voor een spel wat ongeveer een uurtje duurt. Natuurlijk kun je het spel nogmaals spelen als je een minder goede score hebt gehaald, maar doe dit wel enige tijd later, als je niet meer goed weet waar het nu ook alweer over ging. Als je het spel weer netjes op de juiste volgorde terug legt in de doos, dan kun je het wel eindeloos uitlenen zodat ook anderen er plezier aan kunnen hebben.

UNDO

Lees ook de review van Undo – Getekend door het verleden en Undo – Bloed in het donker

Productinformatie

Titel: Undo – Getekend door het verleden
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: 10+
Speelduur: 45 minuten
Prijs: € 14,95

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.