Recensie: Rumme Rups | Mirjam Hildebrand

Rumme Rups Mirjam Hildebrand Droomvallei uitgeverij

Rumme Rups is een prentenboek waarin tips zijn opgenomen met betrekking tot het thema faalangst en angst voor groei en verandering. Het verhaal gaat over Rumme die het spannend vindt om te groeien en te veranderen in een vlinder. Hij is bang dat hij de dingen niet goed genoeg zal doen. Gelukkig heeft hij vriendjes die hem willen helpen!

Rumme Rups

Rumme Rups weet dat hij op een dag een vlinder zal worden, maar wil hij dat eigenlijk wel? Daarom eet hij niet. Lilly Libelle spoort Rumme aan om te gaan eten. Als je een vlinder wilt worden moet je immers je buikje vullen. Maar nee, Rumme wil gewoon een rups blijven. Hij is bang dat hij nooit zal leren vliegen met nieuwe vleugels.

Je gaat het leren.
Je mag vallen en het nog eens proberen!

En stel je toch voor dat hij een lelijk vlinder wordt. Met stomme kleuren, of een vlek. Lola Lieveheersbeestje troost hem. Zij heeft immers vier stippen en haar vriendje nog veel meer. En toch vindt de juf hen even mooi.

Hoe je eruitziet, dat geeft niet echt!

Als Rumme Lola ziet wegvliegen is hij bang dat hij nooit zo snel kan zijn al zij. Maar dan komt Kirre Kever even langs. Hij laat zien dat hij er ook komt, ondanks dat hij traag is. Onderweg kun je wel alles goed zien en naar iedereen zwaaien of knipogen.

Vriendjes zijn fijn, voor lol en voor tips!

De goede raad van zijn vrienden zorgt ervoor dat Rumme zich weer beter in zijn vel voelt en gaat eten. Al snel wordt zijn jasje te klein en spint met draden een stevig zakje.

Langzaam ga ik iets nieuws ontdekken,
bloemen, de lucht en meer mooie plekken!

Op een dag hoort Rumme zijn coconnetje kraken. ‘Ik ben een vlinder!’ roept Rumme luid. Hij probeert te vliegen en in de lucht te komen, al gaat dat in het begin niet helemaal zonder slag of stoot. Maar hij kan het leren. Met al zijn vriendjes ontdekt hij de wereld en vliegen gaat hem steeds beter af!

Op een roos landt hij, moe en voldaan.
Trots op zichzelf dat hij durfde te gaan.

Rumme voelt zich gelukkig. Hij danst en lacht van plezier. Hij is trots op zichzelf dat hij het toch maar gedaan heeft!

Lees ook: Recensie: Vogelkip, dat mag toch niet! | Annemarie Oppedijk

Mijn mening

Dit prentenboek is zeer geschikt om voor te lezen aan kinderen die moeite hebben met groeien en met verandering of die faalangstig zijn. Achter in het boekje zijn vragen opgenomen die je kunt stellen aan kinderen die faalangstig zijn of die moeite hebben met verandering. Daarnaast zijn er nog affirmaties opgenomen, positieve zinnetjes die je in je op moet nemen zodat je erin gaat geloven. Als laatste zijn er achterin het boek nog heel veel tips opgenomen om jou te helpen omgaan met je kind die moeite heeft met verandering.

Dit boekje kun je niet alleen thuis gebruiken om samen met je kind mee aan de slag te gaan. Ook voor leerkrachten in het basisonderwijs kan dit een heel geschikt prentenboek zijn om er een thema van te maken, om zo kinderen in de klas te helpen met groeien en met verandering. En wat zullen kinderen trots op zichzelf zijn als iets is gelukt!

Het verhaal is een leuk en aansprekend verhaal voor kinderen. Het is in dichtvorm opgeschreven, telkens twee regeltjes die op elkaar rijmen. Doordat het verhaaltje rijmt, wordt het vaak beter onthouden door kinderen. Na een aantal keer voorlezen zullen kinderen de zinnen zelf kunnen afmaken en worden ze nog meer betrokken bij het verhaal en blijft de boodschap ook beter hangen. De prenten in het boek zijn mooi, kleurrijk en aansprekend en zijn afgedrukt op mooi glad en glanzend papier. Daarmee is het prentenboek Rumme Rups ook supermooi als het om vormgeving gaat.

Productinformatie

Titel: Rumme Rups
Auteur: Mirjam Hildebrand
Illustrator: Illutié
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-91886-06-5

Lees ook: Recensie: Draakje Vurig op School | Scrivo Media
Lees ook: Recensie: Opsekopse wereld | Mirjam Hildebrand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *