Recensie: De nachtroos | Lucinda Riley

Recensie De Nachtroos van Lucinda Riley

Wat een tragisch boek is dit zeg! Adembenemend, van begin tot einde. Al gauw ben je zover dat je het boek uit wil lezen, en wel zo snel mogelijk. Meerdere verhalen lopen door elkaar heen en van alle verhalen wil je de afloop weten. De Nachtroos van Lucinda Riley is een prachtig boek, net als alle andere boeken van haar.

De Nachtroos

Anahita

De Nachtroos start op de dag dat Anahita 100 jaar wordt. Ze heeft haar familie uitgenodigd om het met haar te vieren. Anahita beseft dat ze niet lang meer te leven heeft. Ze besluit om haar achterkleinzoon Ari in vertrouwen te nemen en geeft hem een vergeeld manuscript. Het manuscript vertelt het levensverhaal van Anahita zelf. Anahita vertelt Ari dat ze een zoon heeft, die is overleden toen hij zo rond de 3 jaar oud was. Als bewijs is er een overlijdensakte. Anahita gelooft alleen niet dat haar zoon toen daadwerkelijk is overleden. Ze vraagt Ari om het manuscript te lezen en op zoek te gaan naar de waarheid. De plek waar hij moet beginnen is Engeland. Is haar zoon daadwerkelijk toen overleden? Of leeft hij nog ergens op deze wereld?

Op een dag voelt Anahita dat haar zoon is overleden. Ze schrijft de datum op en stuurt het door naar Ari. Niet lang daarna sterft Anahita.

Ari

Als zijn overgrootoma Anahita sterft gaat Ari niet naar de begrafenis. Ari heeft een goedlopend bedrijf en het ontzettend druk, geen tijd om naar de begrafenis te gaan. Ruim tien jaar later verlaat zijn vriendin hem omdat hij nooit tijd voor haar heeft en vanaf dat moment gaat het niet goed met Ari. Ari besluit om op reis naar Engeland te gaan. Hij stopt het vergeelde manuscript in zijn tas en zal in het vliegtuig een begin maken met lezen. Als hij in Engeland zijn verplichtingen heeft afgerond besluit hij naar de plek te gaan waar het verhaal van zijn overgrootoma grotendeels afspeelde; hij gaat naar Astbury Hall, een inmiddels vervallen landgoed op een afgelegen plek in Engeland.

Rebecca

Landgoed Astbury is op dat moment decor van een film dat zich afspeelt in de jaren ’20 van de vorige eeuw. De eigenaar kan het geld dat het oplevert goed gebruiken voor het opknappen van het landgoed. Rebecca, hoofdrolspeelster in deze film, reist vanuit Amerika af naar deze verlaten plek en hoopt, tussen de opnames door, tot rust te komen en te ontsnappen aan de paparazzi. Daar ontmoet ze Ari, die gekomen is om op zoek te gaan naar zijn familiegeschiedenis. Ook Rebecca raakt betrokken bij deze geschiedenis. Samen ontrafelen ze de duistere geheimen die zich in en rond Astbury Hall hebben afgespeeld en ontdekken ze de waarheid rondom de overleden verklaarde zoon van Anahita.

Lees ook: Recensie: Het Italiaanse meisje | Lucinda Riley

Mijn mening

Het verhaal begint in het jaar 2000 in India, op de 100e verjaardag van Anahita. Ze geeft haar achterkleinzoon de opdracht om op zoek te gaan naar het verleden. Al gauw sterft Anahita en wordt er een sprong gemaakt naar het jaar 2011. Aan de ene kant vertelt het boek het verhaal van de Amerikaanse Rebecca, die op dat moment op Asturby Hall logeert, waar ze de hoofdrol speelt in een film. Het tweede verhaal gaat over Ari, die zijn leven in India ontvlucht en op zoek gaat naar zijn familiegeschiedenis op Astbury Hall. Ari en Rebecca ontmoeten daar elkaar en samen raken ze verwikkeld in het ontrafelen van duistere geheimen.

Het verhaal van Anahita begint in het jaar 1911, een eeuw geleden. Ze is geboren in India, maar volgt als tiener haar studie in Engeland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verblijft ze regelmatig op Astbury Hall en ze ontmoet daar Donald, de eigenaar van het landgoed. Het klikt ontzettend goed tussen Anahita en Donald, maar zijn moeder lijkt daar niet blij mee te zijn.

Al deze verhalen komen steeds dichter bij elkaar tot het moment dat de waarheid aan het eind van het boek heel mooi bij elkaar komt. Hoewel ik – zoals ik bij bijna elk boek van Lucinda Riley beleef –  weer moeite had om de sprong naar het verleden te maken, zijn alle verhalen prachtig, maar ook zeer tragisch, om te lezen. Het neemt je helemaal in beslag en maakt dat je het boek zo snel mogelijk wilt uitlezen omdat je wilt weten hoe het afloopt.

Dit boek heeft de herkenbare Lucinda Riley-stijl, en leest, net als al haar andere boeken, als een trein. Ik heb de volgende alweer gereserveerd bij de bibliotheek!

Productinformatie

Titel: De nachtroos
Auteur: Lucinda Riley
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 978-94-01610-77-3

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 3 – schaduw | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: Als we elkaar terugzien | Kristin Harmel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *