Review: Buurman & Buurman het bordspel | Just Games

Buurman & Buurman het Bordspel Just Games

Elin gaat zo af en toe eens bij een vriendje spelen en ze vertelde mij laatst dat ze daar het spel Buurman & Buurman heeft gespeeld. Ze vond het een erg leuk spel. Diezelfde week liep ik in de kringloopwinkel en ik zag daar datzelfde spel liggen. Nog een supergaaf exemplaar en helemaal compleet. En dat voor slechts 3 euro. Dat laat ik natuurlijk niet liggen. We hebben dit spel nu een aantal weken in huis en het heeft nu al zijn geld opgebracht. Buurman & Buurman het bordspel is niet alleen een leuk spel voor kinderen, ook volwassenen beleven er veel plezier aan om het samen met hun kind(eren) te spelen.

Buurman & Buurman het bordspel

Doel

Je kunt het spel op twee manieren winnen: De winnaar is de speler die als eerste 6 kluskaarten bij elkaar heeft gedobbeld, of de speler die als eerste 40 punten heeft verzameld.

Inhoud

  • 4 speelborden in de vorm van een huis, met daarin 6 openingen
  • 24 dobbelstenen; van elke kleur 6 stuks
  • 1 pechdobbelsteen
  • 3 A JE TO-kaarten
  • 37 kluskaarten

Voorbereiding

Elke speler krijgt een setje van 6 dobbelstenen in de gekozen kleur en het bijbehorende speelbord. De pechdobbelsteen wordt in het midden van de tafel gelegd. Schud de kaarten goed en leg deze op een stapel met de raamzijde naar boven op tafel. Draai 4 kaarten open die in het midden van de tafel worden gelegd.

Op elke kluskaart staat een klus afgebeeld, maar ook het gereedschap dat je nodig hebt om de klus te klaren. Daarnaast staat er ook een pechsymbool op de kaart. Als je met de pechdobbelsteen het symbool gooit overeenkomstig de kluskaart, mag deze klus niet geklaard worden. En op de kaart staat het aantal punten dat de geklaarde klus oplevert.

Op een kluskaart staat een puntenaantal. Het minimum aantal punten is 2, deze klus is makkelijk te klaren omdat je maar 2 stuks gereedschap nodig hebt. Er zijn ook kluskaarten met 5 punten, 10 punten, 15 punten en zelfs 25 punten. Hoe hoger het aantal punten, hoe meer gereedschap je nodig hebt en hoe moeilijker het wordt om het juiste gereedschap te gooien.

Spelregels

De speler die aan de beurt is gooit de 6 dobbelstenen + de pechdobbelsteen. Nu ga je kijken of je met het gereedschap die staat afgebeeld op de dobbelstenen een klus kunt klaren. Lukt dat? Dan mag je de kluskaart pakken en deze in je huis leggen. Een nieuwe kaart wordt opengedraaid.

Lukt dat niet? Dan mag je ook voor een klus sparen. Je legt een aantal dobbelstenen/gereedschap dat nodig is om een klus te klaren bij de betreffende kluskaart. In een volgende beurt hoop je dat je het ontbrekende gereedschap gooit om je klus wel af te maken. Je neemt daarbij echter wel het risico dat je medespeler de klus eerder klaart.

Het kan ook zijn dat het erg lang duurt voor je het ontbrekende gereedschap gooit. Aan het einde van elke beurt mag je altijd je gespaarde dobbelstenen weer terugpakken, zodat je ze de volgende beurt kunt gebruiken voor een andere klus.

Als er een A JE TO kaart boven op de stapel verschijnt, dan mag de speler die als eerste A JE TO roept deze kaart gratis in zijn huis leggen.

De winnaar is degenen die als eerste 40 punten heeft verzameld, of degene die als eerste 6 kluskaarten in zijn huis heeft liggen.

Lees ook: Review: Carcassonne Junior

Mijn mening

Buurman & Buurman is denk ik hier in huis een van de meest gekeken filmpjes. Beide kinderen kunnen smakelijk om alle acties van Buurman & Buurman lachen. En als ik zelf ook zo af en toe eens mee kijken, dan betrap ik mijzelf erop dat ik er zo af en toe ook om moet grinniken. Het is dan natuurlijk fantastisch dat er een spel van dit duo.

Buurman & Buurman het bordspel is ook echt een leuk spel. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassen. Door de eenvoudige spelregels en de hoge kansfactor is het een spel waarin iedereen aan elkaar gewaagd is. Als kinderen eenmaal de spelregels door hebben kunnen ze het spel op eigen kracht winnen, maar ook verliezen. Iedereen maakt gelijke kansen en dat maakt het een leuk gezinsspel.

Ook voor jongere kinderen

De spelregels zijn zeer eenvoudig en makkelijk aan te leren. De aanbevolen leeftijd is 6 jaar, maar ook Joas van 4 jaar speelt het spel helemaal zelfstandig. Slechts zelden geven we een van beide kinderen nog een aanwijzing in de trant van ‘kun je niet beter dit, of kun je niet beter dat.’

Het spel stimuleert kinderen om strategisch te denken. Kies je voor een kluskaart die makkelijk te verkrijgen is, maar waar je maar weinig punten op krijgt? Of kies je voor een kaart met hogere waarde, maar waar je wel langer over moet doen om deze bij elkaar te sparen? Hiermee leren kinderen dat ze niet in elke beurt een kaart kunnen krijgen, maar dat ze een veel grotere winst ontvangen op langere termijn. En dat ze dus geduld moeten hebben.

Wat wij wel hebben afgeschaft zijn de A JE TO kaarten. Zodra zo’n kaart boven op de stapel verschijnt, mag je A JE TO roepen. De eerste die dat doet mag deze kaart in zijn huis plaatsen. Dit aspect van het spel leverde bij ons wat onenigheid en ruzie op. Daarom besloten wij om deze kaarten uit het spel te halen, zodat de kinderen eerst goed de tactiek van het spel leren en überhaupt leren omgaan met winnen en verliezen. Later, als ze eraan toe zijn, dan kunnen ze wel weer toegevoegd worden.

Het Buurman & Buurma bordspel is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2016 – Categorie 6-7 jaar.

Productinformatie

Titel: Buurman & Buurman het bordspel
Uitgeverij: Just Games
Aanbevolen leeftijd: 6-10 jaar Aantal spelers: 2 tot 4 spelers Speeltijd: 20 minuten

Lees ook: Review: Kang-a-roo | Strategisch spel voor kinderen van Piatnik
Lees ook: Review: Colour Catch | SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *