Uitje met kinderen: Kinderboekenmuseum te Den Haag

Uitje met kinderen kinderboekenmuseum den haag

Afgelopen zaterdag hadden we eens een keer niks te doen en besloten om een dagje eropuit te gaan. Maar waarnaartoe dan? We wilden altijd nog een keer naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Met Elin zijn we al eens geweest, maar Joas was toen nog een baby. Nu is Joas volop met letters bezig en leest ook al, een mooie leeftijd om dan naar het Kinderboekenmuseum te gaan. In dit artikel vertel ik je meer over dit museum.

Kinderboekenmuseum te Den Haag

In het Kinderboekenmuseum zijn momenteel 4 tentoonstellingen:

ABC met de dieren mee (2-6 jaar)

Van Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten.

De route door ABC met de dieren mee leidt niet alleen langs alle letters van het alfabet, maar ook langs oude en nieuwe bekenden, waaronder Pim en Pom, en Kikker. Van de E van Eten als Rupsje Nooitgenoeg tot de Z van Ziezo, tijd voor Nachtpannenkoeken! Spring met Kleine IJsbeer via de letter-ijsschotsen naar de iglo en kruip door het hol van Vos en Haas. Met Kleine Ezel ga je op zoek naar verborgen letters en Spuit Elf heeft hulp nodig met het blussen van de brand. En wie zit daar verstopt? Is dat Dikkie Dik….?

De speelse tentoonstelling is een feest van herkenning en tegelijk een avontuur vol nieuwe ontdekkingen. En spelenderwijs ontdekken kinderen letters, klanken en rijmwoorden. En het plezier van (voor)lezen.

ABC met de dieren mee

Ik ben Kikker (0-6 jaar)

Stap in de wereld van Kikker en beleef de grootste avonturen!

In Ik ben Kikker komen de geliefde boeken van de internationaal vermaarde Max Velthuijs tot leven. Er is van alles te ontdekken en doen: schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat en nog veel meer!
Net als in de boeken leren kinderen in deze vrolijke doe- en leertentoonstelling over grote emoties als liefde, angst en blijdschap.

Ik ben Kikker is de eerste expositie van het Kinderboekenmuseum die ook in het Engels is.

Elin met Eend tentoonstelling Ik ben Kikker

De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt (vanaf 7 jaar)

Wie is niet opgegroeid met de eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt? Ze vormen een perfecte inspiratiebron voor de nieuwe, interactieve tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum. Vanaf nu te zien!

Beleef in De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt een wonderlijk avontuur door de tegendraadse wereld van dé koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur. In de tentoonstelling is van alles te doen en beleven. Stap in de lift van Abeltje voor een spannende reis, maak met Minoes een poezenvlog of bouw als een gedichtenmetselaar de mooiste versjes bij Ibbeltjes Gedichtenbouwplaats. De mooiste Schmidt-liedjes beluister je op de Annie FM. En lekker kliederen kan met Floddertjes woordmixer en de lettervermicelli, maar pas wel op dat soep voor Floddertjes zieke moeder niet ontploft…

Net als Schmidts werk zit De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt vol verrassingen, humor en taalspelletjes. Een feest voor jong en oud!

Joas in het wagentje van Pluk van Petteflet

Papiria (vanaf 7 jaar)

Help Inktvraat verslaan en red Papiria! Uiteraard krijg je hulp van bekenden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous.

Ga gewapend met je fantasie en een Slurper op avontuur in een literair luilekkerland dat Papiria heet. Dolend door onder meer het Diepe Denkersdal en het Dwarse Donderstenenravijn ontmoet je schrijvers, tekenaars én verhaalfiguren. Speel de leukste spellen en droom in de leesweide weg met een van je lievelingsboeken. In Papiria is alles mogelijk.
Iedereen die de tentoonstelling Papiria bezoekt, kan in een workshop ook zelf verhalen maken. Maak een verhaal, een strip, een rap: alles mag. Zo groeit de verzameling verhalen die Papiria zo hard nodig heeft om Inktvraat te verslaan.

Red jij Papiria?

Onze mening

We besloten deze ochtend met de auto naar Rijswijk te rijden en de auto op de P&R-parkeerplaats te zetten en met de tram naar Den Haag te rijden. De tram stopt bij Den Haag CS en dan loop je in een enkele minuut naar het Kinderboekenmuseum. Voor de kinderen is de tram alleen al een hele belevenis. Rond 11 uur waren we in het museum en we liepen eerst naar de tentoonstelling ABC met de dieren mee.

Eenmaal daar zagen we dat het er enorm druk was, er liepen vooral kleine kinderen van zo’n 2-3 jaar. Alle opdrachten die Elin en Joas deden werd gelijk weer “kapotgemaakt” door de peutertjes. Ook bij de direct naastgelegen tentoonstelling Ik ben Kikker was het enorm druk en de kinderen konden niet ongestoord aan de slag. Mijn gedachte was dat het na de lunch wat minder druk zou zijn (in verband met middagslaapjes van deze kleine kinderen) en we besloten om eerst naar beneden te gaan, naar de andere twee tentoonstellingen.

Slurper

Voor de tentoonstelling van A.M.G. Schmidt heb je een slurper nodig waarmee je opdrachten kunt activeren. Dat was ontzettend leuk. Ook bij Papiria moest je deze slurper gebruiken. Het eerste spel snapten we niet, maar andere spellen waren wel heel leuk. Zowel Elin als Joas hebben lange tijd gedichten gemaakt met de lossen woordenblokken en ook de lift van Abeltje was een enorm succes. Er waren 6 opdrachten die je kon doen, maar ook hier hebben we niet alles kunnen doen vanwege drukte. Ook bij deze tentoonstelling liepen best veel peutertjes rond die de woordjes sneller weghaalden als dat Elin en Joas ze konden plaatsen.

Daarna zijn we naar Papiria gegaan. Elin heeft zich daar goed kunnen vermaken. Vooral het filmpje maken en het naar jezelf kijken op een scherm was een enorm succes bij Elin. Hierboven zie je een van de filmpjes die Elin gemaakt heeft. Joas was duidelijk nog wat te jong voor deze tentoonstelling, dus ik ben op een gegeven moment met hem weer naar boven gegaan naar ABC met dieren mee en Ik ben Kikker. Het was er toen inderdaad beduidend minder druk.

Lees ook: Uitje met kinderen: Nijntjemuseum

Kleine ijsbeer

86x een prachtige vlinder

Joas is denk ik wel 86 keer door al het fruit en andere lekkers van Rupsje Nooitgenoeg heen gekropen om uiteindelijk een prachtige vlinder te worden. Elke keer als hij door fruit of ander lekkers kroop zei hij de bijbehorende zin uit het boek (ongeveer). Hij kent dus blijkbaar het prentenboek uit zijn hoofd 😉 Vast van de juf geleerd. Ook het uitdelen van de pannenkoeken was een groot succes bij hem. In elke pannenkoek was een letter uitgesneden en die pannenkoek moest natuurlijk op het juiste bord terechtkomen, met de bijbehorende letter. Ook de Iglo van klein ijsbeer, met daarin ijsschotsen met letters vond hij erg leuk!

Elin is later ook nog boven komen spelen en vond het erg leuk bij Kikker. Daar is Joas dan weer iets minder geweest. En zo liep Elin meer met Arjan door het museum en ik met Joas. En dat ging prima!

De tentoonstellingen zijn erg leuk, kleurrijk en kindvriendelijk. Was ik wel miste is een soort opdrachtenblad/speurtocht zodat de net iets oudere kinderen iets gerichter met letters bezig kunnen zijn. Ik denk dat dat voor kleuters en kinderen uit groep 3 nog net iets leuker, spannender en leerzamer maakt. Daarnaast is het natuurlijk allemaal één feest van herkenning en dat is fantastisch! Want welk kind kent Nijntje, Kikker, Pluk, Wiplala, Rupsje Nooitgenoeg en Dikkie Dik nu niet?

De kinderen hebben genoten, enorm genoten! Vraag je aan Elin wat zij het leukste vond, dan zegt ze ‘alles’. Vraag je aan Joas wat hij het leukste vond, dan zegt hij ‘Rupsje Nooitgenoeg’ en ‘Iglo’. We gaan er vast nog eens terug!

Informatie

Kinderboekenmuseum
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag

0-1 jaar: Gratis
2-6 jaar: € 6,50
7-18 jaar: € 7,50
Volwassenen: € 9,00

Ga naar de website voor meer informatie.

In het Kinderboekenmuseum hebben we gelijk een Museumkaart aangeschaft. Daarmee kun je gratis naar het Kinderboekenmuseum en nog vele andere leuke musea. Ook veel voor kinderen. We hopen dit jaar nog veel leuke uitjes te kunnen maken met de kinderen.

Lees ook: Uitje met kinderen: Maritiem Museum
Lees ook: Uitje met kinderen; het gevangenismuseum te Veenhuizen

Rupsje Nooitgenoeg in het kinderboekenmuseum  Joas in het wagentje van Otje in het Kinderboekenmuseum

Een prachtige vlinder | Rupsje Nooitgenoeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *