Recensie: Het grote boek over de aarde

Het grote boek over de aarde

Al een tijdje volg ik Facebookgroep Kinderboeken en YA. Regelmatig komen er leuke tips voorbij als het gaat om kinderboeken en Young Adult boeken. Zo ook pasgeleden, er kwam een fantastisch boek voorbij waarvan ik dacht: ‘die is leuk voor de kinderen.’ Ik trok de stoute schoenen aan, mailde de uitgeverij en kreeg al snel een reactie dat ze graag een exemplaar wilden toesturen, maar dat ik nog wel eventjes geduld moest hebben. Het boek zou namelijk pas half mei uit komen. Gelukkig hoefde ik helemaal niet lang te wachten, want al 2 dagen na het mailtje (het was toen eind april) viel het boek in de brievenbus. In dit artikel lees je meer over het boek Het grote boek over de aarde wat dus een dezer dagen zal verschijnen.

Het grote boek over de aarde

Hoe ontstaan bergen? Waar gaat de lava van een vulkaan heen? Hoe hoog reiken de wolken? De antwoorden op deze en nog meer vragen vind je in dit boek. Het boek bestaat uit ‘slechts’ 8 dubbele pagina’s maar staat boordevol met informatie en andere weetjes over de aarde. In dit boek worden een heleboel beweegbare delen – meer dan 45! – gecombineerd met gedetailleerde illustraties en informatie die wetenschappelijk is onderbouwd. Zo leren kinderen al spelenderwijs alles over de werking van onze fascinerende en wonderbaarlijke planeet.

Op de eerste dubbele bladzijde lees je alles over de planeet aarde en hoe deze is ontstaan. In het midden zie je de aarde en door middel van ‘flapjes’ zie je ook de binnenkant van de aarde en hoe deze is opgebouwd. Bovendien leer je hoe het zit met de maanstanden en met dag en nacht.

Als je de derde dubbele bladzijde openslaat dan spuwt het lava je zo in het gezicht. Net echt. Diverse ‘flapjes’ maken zichtbaar hoe een vulkaan werkt en hoe hij tot uitbarsting komt.

De zesde bladzijde neemt je mee tot hoog in de wolken, tot wel 12.000 meter. Er wordt van alles verteld en laten zien over de lucht, de wolken en het weer. Een heel grote flap brengt je ook letterlijk in de wolken.

Bladzijde zeven vertelt alles over de verschillende klimaattypes op aarde; poolklimaat, tropisch klimaat, mediterraan klimaat, enz. Trek je het flapje omhoog? Dan zie je welke dieren er graag leven.

En zo is er op elke bladzijde ontzettend veel te zien, te lezen en te beleven.

Onze prachtige aarde is onze enige thuis. Ze is uniek, dus laat ons haar beschermen.

Lees ook: Recensie: Maki en zijn mobieltje

Mijn mening

Ik raakte al enthousiast toen ik nog maar de voorkant zag. Zou het wat voor Elin en Joas zijn, of is dit weer een van de vele boeken die geschikt is voor oudere kinderen? Ik ging naar de website van Davidsfonds en ontdekte dat het een boek is voor kinderen vanaf 6 jaar. Omdat vooral Elin zeer geïnteresseerd is in planeten, vulkanen en allerlei andere onderwerpen, heb ik geen moment geaarzeld om een recensie-exemplaar aan te vragen. Ik weet zeker dat dit boek wat voor haar, maar ook voor Joas is.

Nee, zelf lezen is nog net een brug te ver, maar voorlezen kan heel goed. Op een bladzijde staat veel informatie, maar wel onderverdeeld in kleine hapklare brokken. Er staat veel uitgelegd, maar wel enorm kort en bondig, zonder omhaal van woorden. Zeer geschikt dus voor een 6-jarige.

Beide kinderen bladeren ook gewoon graag in het boek, er is enorm veel te zien en te ontdekken. De illustraties laten heel duidelijk zien wat er met de tekst bedoeld wordt. Omdat het visueel gemaakt wordt is het nog duidelijker en daarmee erg leerzaam voor kinderen. De flapjes zijn ook niet zomaar flapjes, ook daar is goed over nagedacht. Alles achter en onder de flapjes laten enorm goed zien hoe bepaalde elementen werken.

Erg stevig

Hoewel het boek ‘maar’ 16 pagina’s heeft, is het een dik, groot en zwaar boek. Er is gebruik gemaakt van heel stevig karton. En dat is nodig met al die flapjes die vaak toch al zo kwetsbaar zijn. Met dit karton weet je zeker dat je enorm lang plezier aan het boek kunt beleven en flink wat heen en weer kan flappen zonder dat het stuk gaat. Natuurlijk blijft voorzichtigheid geboden, het zijn en blijven flapjes die flink wat te verduren hebben.

Al met al is dit boek dus echt supergaaf. Leuk dat er eens een boek is dat ontzettend mooi en leerzaam is voor jonge kinderen die enorm geïnteresseerd zijn in de wereld. Een echte aanrader dus.

Productinformatie

Titel: Het grote boek over de aarde
Auteurs: Anne-Sophie Baumann & Pierrick Graviou
Uitgeverij: Davidsfonds
ISBN: 978-90-02269-43-1
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Verschijningsdatum: mei 2020

Lees ook: Recensie: Het onwijs grote filosofie doeboek
Lees ook: Recensie: De wereld van de dinosaurus

Reactie (1)

  • lifestylemommys| 24 mei 2020

    Wauw! Het boek leek me al geweldig maar na jouw recensie wil ik het boek zeker voor Lucas en Eva 😍

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *