Recensie: Skoftig | Marleen Hartog

Skoftig, Marleen Hartog

Ik doe mee met een blogtour. Elke dag kun je ergens op het web een recensie, interview of anderszins vinden over het boek Skoftig van Marleen Hartog. Niet zomaar een boek, het is een bloedstollende thriller. In dit artikel lees je mijn recensie van het boek, afgewisseld met een interview met de auteur.

Vraag aan Marleen 1

Kun je wat meer over jezelf vertellen? Heb je meer boeken geschreven? Zo ja, welke?

Mijn naam is Marleen Hartog en sinds vorig jaar profileer ik mijzelf als thrillerschrijfster.

Voordat in 2019 mijn eerste psychologische thriller Skoftig uitkwam, heb ik drie non-fictie boeken geschreven. Anders wonen – Verhalen van paradijsvogels is een interviewbundel met verhalen van mensen die op een andere manier leven dan gebruikelijk. Uit de goot schreef ik in opdracht. Mijn allereerste boek is een heel persoonlijk ervaringsverhaal. Zowel mijn zoon als ik kwamen ter wereld met een schisis, in de volksmond beter bekend als hazenlip. Dat resulteerde in Geboren met een schisis – Zo moeder zo zoon.

Interessant hoe het leven tussendoor kan komen, want het plan was dat Skoftig mijn allereerste boek zou worden. Skoftig heb ik tussen de andere boeken door geschreven. Gelukkig heb ik niet zolang over mijn tweede thriller gedaan: binnenkort komt Spiegeleffect uit.

Naast spannende boeken schrijven, lees ik ze graag. Samen met mijn man, zoon en poes woon ik in een houten huisje midden in de natuur. Ik ben dol op reizen, wandelen, Bodypump, goede gesprekken, Spanje, persoonlijke ontwikkeling, thee en Pippi Langkous. Ik ben introvert en heb een rustige persoonlijkheid, maar vanbinnen is dat een heel ander verhaal. En ik zit altijd vol met creatieve plannen en ideeën, die ik het liefst allemaal tegelijk uitvoer.

Marleen Hartog - auteur van het boek skoftig

Skoftig

Kermis. Tijdens het kermisweekend in een dorp in West-Friesland worden relaties op scherp gesteld.

Het verleden blijft achtervolgen.

Jaren later. Tijdens het kermisweekend in een dorp in West-Friesland worden alle relaties in moordend tempo op scherp gesteld.

Laura. Terug in het dorp, in haar ouderlijk huis. Waar lijken verborgen zijn. Weet zij de verborgen lijken uit de kast te halen, familiegeheimen te ontrafelen, het verleden achter zich te laten? En waar zit haar zus Daniëlla toch? Totdat ze een met bloed doordrenkte trui en een scherf vindt. En een oud krantenartikel over het kermisweekend jaren geleden.

Micha. Zijn vriend Amos is verdwenen. Hij gaat op zoek. Dan staat opeens de Poolse Kalila op de stoep. Ze hebben elkaar ontmoet op een Spaans terras tijdens een vakantie. Ze is uitgenodigd door Amos. Maar waar is hij Toch? Ontvoerd? Samen gaan ze op zoek. Een foto gemaakt van het bewuste terras in Spanje biedt aanknopingspunten. Weet de Nederlandse serveerster meer?

Dan is er een moord. Alle relaties worden op scherp gesteld. Nog een moord. En een zelfmoord. Een gezin dat uit elkaar spat. Getekend door het verleden. Wie weet zich los te maken uit het web van het verleden? En voor wie is het te laat?

Vraag aan Marleen 2

De titel van het boek is Skoftig. Wat is de betekenis van het woord en waar komt het vandaan. Waarom heb je voor deze titel gekozen?

Skoftig speelt zich af tijdens het kermisweekend in Wervershoof, een dorp in West-Friesland. Overigens vind je dat dorp niet in de provincie Friesland, maar in Noord-Holland. Skoftig is West-Fries dialect en het woord wordt gebruikt om aan te geven dat je iets geweldig vindt.
Mensen die onbekend zijn met het dialect zullen het waarschijnlijk vertalen als schofterig. Schofterig als in hufterig gedrag.

Zoekend naar een originele titel kwam het woord skoftig bij mij op en het was direct duidelijk dat dit hem werd. Het is opvallend, enigszins mysterieus en toch krachtig.

Blogtour Skoftig van Marleen Hartog

Mijn mening

Amos. Fredje. Laura. Daniella. Johnny. Kalila. Jessica. Om maar eens een paar jongeren te noemen. Onlosmakelijk met elkaar verbonden door het verleden dat ze met zich meedragen. Een ontvoering. Een zoektocht. Een moord. En nog één. Een zelfdoding. Allemaal gebeurtenissen die in slechts één weekend plaatsvinden en deze jongeren bij elkaar brengen. In welke relatie staan ze tot elkaar?

De hoeveelheid aan personen, aan informatie, aan gebeurtenissen, maken het verhaal soms wel een beetje ingewikkeld. Je moet er met je hoofd bij blijven. Lees je een stuk met minder aandacht, dan kun je ook zomaar de draad compleet kwijt zijn. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op in korte hoofdstukken, wat zeer prettig is. Een vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat de gedetailleerde beschrijving niet langdradig wordt. Ondanks dat het een dik boek is.

Als je eenmaal goed kennis hebt gemaakt met de diverse hoofdpersonen wil je het boek meteen uitlezen. De hoeveelheid aan hoofdpersonen maken wel dat het best eventjes duurt voordat je echt goed in het verhaal zit en je het punt bereikt dat je het boek helemaal niet meer naast je neer wilt leggen. De intro maakt alles al goed. Een bizarre gebeurtenis, zonder het prijsgeven van namen, maakt dat je gelijk al voor raadsels staat en benieuwd bent waar dat toe zal leiden.

Stukje bij beetje krijg je meer te weten over wat er in het verleden heeft afgespeeld en geeft het je informatie over het hier en nu. En denk je het net te weten, dan krijgt het verhaal weer een verrassende wending.

Lees ook: Recensie: Tot de dood | Simone Rozeboom

Skoftig

Vraag aan Marleen 3:

Wat wil je bereiken met dit boek? Is het alleen een bloedstollende thriller. Of wil je er ook een boodschap mee overbrengen?

Ik wil lezers vooral een (ont)spannende leeservaring geven. Als iemand uit Skoftig een boodschap haalt waar hij iets mee kan, vind ik dat heel mooi. Bij een thriller is het echter de voornaamste taak om spanning te creëren.

Omdat ik hiervoor een aantal boeken heb geschreven over zeer uiteenlopende onderwerpen, heb ik onderzocht wat de rode draad is in al mijn werken. Ik dacht dat die draad er niet zou zijn, maar niets bleek minder waar. Het thema dat in al mijn boeken terugkomt is jezelf (durven) zijn. Volg je hart en bewandel je eigen pad.

Productinformatie

Titel: Skoftig
Auteur: Marleen Hartog
ISBN: 978-90-82083-29-3
Aantal pagina’s: 317

Vraag aan Marleen 4

Ben je momenteel met een nieuw boek bezig? Zo ja, wanneer zal deze verschijnen en kun je een tipje van de sluier oplichten?

Spiegeleffect komt dit najaar uit. Ik vind het opnieuw heel spannend hoe het boek ontvangen zal worden. Ik heb mezelf uitgedaagd en het verhaal is echt heel anders geworden dan bij Skoftig! Gelukkig maar, want ik blijf mezelf graag vernieuwen.

Waar het boek over gaat? Door haar relatie met de dominante Marius is Kim zichzelf stukje bij beetje kwijtgeraakt. Wanneer ze in de spiegel kijkt, ziet ze een vrouw die ze niet kent. In de hoop zichzelf terug te vinden, vlucht ze naar Thailand, waar op dat moment een meedogenloze seriemoordenaar actief is.

Lona draagt de last van een gruwelijk geheim. Om te overleven leidt ze een teruggetrokken bestaan. Wanneer ze het belangrijkste in haar leven dreigt te verliezen, wordt ze gedwongen de confrontatie aan te gaan met haar donkere kanten. Kan ze voorkomen dat de verpletterende waarheid aan de oppervlakte komt?

Gisteren 6/9 kon je een recensie lezen op Juul’s Boekwinkeltje. Morgen, 8 september kun je een recensie lezen op Roxxy84.

Lees ook: Recensie: Odins lot | Sietske Scholten
Lees ook: Recensie: Salomé | Jojanneke Buschgens

Reactie (1)

  • Marleen Hartog| 7 september 2020

    Dank je wel voor dit mooie stuk, Marieke!

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *