Review: Overbooked | Jumbo

Overbooked Jumbo

Wat een leuk spel is dit zeg! Boven verwachting leuk eigenlijk. En nog best moeilijk ook, omdat wel wat inzicht vraagt. Het spel Overbooked van Jumbo is een genomineerd in de categorie 10 t/m 11 jaar bij de Speelgoed van het Jaar Verkiezing. En dat is niet voor niets en dat heb ik zelf mogen ervaren. In dit artikel vertel ik je meer over het spel Overbooked.

Overbooked van Jumbo

Doel

Scoor de meeste punten voor jouw luchtvaartmaatschappij door de passagiers zo slim mogelijk in het vliegtuig te plaatsen.

Inhoud

 • Vertrekhal (speelbord)
 • 4 servicedesks
 • 4 dubbelzijdige vliegtuigen (voorkant voor 1-3 spelers, achterkant voor 4 spelers)
 • 81 passagiers speelkaarten (waarvan 9 extra moeilijke)
 • 15 event-kaarten
 • 4 vliegtuigtrappen
 • 24 dinervouchers
 • 150 passagiers (30 x 5 kleuren)
 • Een verkeerstoren
 • 1 bagageband (scorekaart)
 • 1 winnaarsbadge
 • 8 houten blokjes in 4 kleuren
 • Spelregels
 • 4 checklists

Voorbereiding

 • De vertrekhal wordt in het midden van de tafel gelegd. Puzzel de servicedesks aan de vertrekhal. Plaats de bagageband naast de vertrekhal.
 • Leg alle passagiers naast de vertrekhal, gesorteerd op kleur. Bij 2 spelers (of de solo-variant) haal je er van elke kleur 10 uit het spel.
 • Elke speler krijgt een vliegtuig, vliegtuigtrap en een checklist.
 • Elke speler krijgt 6 dinervouchers en legt deze op de servicedesk van zijn kleur.
 • Schudt alle passagierskaarten en leg deze in een gedekte stapel in de vertrekhal. Draai 4 kaarten open en leg deze kaarten in de wachtruimtes.
 • De speler die het spel begint krijgt de verkeerstoren.

Spelregels

Passagiers

Iedere passagier heeft zo zijn eigen wensen. Als medewerker van de servicedesk is het jouw taak om hiermee rekening te houden bij de stoelindeling! Dit zijn de passagiers:

 • Blauw: Rugbyspelers die in teamverband reizen. Hoe meer blauwe rugbyspelers er bij elkaar zitten, hoe beter voor de teamspirit.
 • Geel: Vrienden die samen reizen. Hoe meer gele vrienden er bij elkaar zitten, hoe fijner voor het groepsgevoel.
 • Groen: Senioren die in groepsverband reizen. Hoe meer groene senioren er bij elkaar zitten, hoe gezelliger hun seniorentrip wordt.
 • Rood: Verliefde passagiers die met z’n tweeën willen zitten.
 • Wit: Kinderen die niet alleen mogen reizen

Stap 1

De speler die aan de beurt is kiest één van de vier kaarten die in de wachtruimte liggen. De eerste kaart mag vrij gepakt worden. Kiest een speler de 2e, 3e, of 4e kaart, dan legt hij op elke overgeslagen kaart een dinervoucher.

Liggen er al dinervouchers op de kaart die hij wil pakken, dan neemt hij die en legt hij de ontvangen vouchers op zijn servicedesk.

Heeft een speler te weinig vouchers beschikbaar om een kaart later in de rij te kunnen pakken, dan mag hij deze niet pakken.

Stap 2

De speler pakt nu het aantal passagiers overeenkomstig de gekozen kaart uit de voorraad naast het speelbord.

Stap 3

De speler plaatst de passagiers in het vliegtuig op de manier zoals op de kaart staat aangegeven. De kaart mag daarbij linksom of rechtsom gedraaid worden, spiegelen mag niet. Zit er al een passagier op een stoel? Dan is deze plek overboekt en wordt de passagier uit het vliegtuig verwijderd en komen die nieuwe passagiers op die stoel te zitten.

Einde

Het spel is afgelopen als er in ieder geval één passagierskleur op is in de voorraad.

Puntentelling

 • +5 punten voor ieder paar van 2 verliefde passagiers op aangrenzende stoelen (2 rode passagiers voor, achter of naast elkaar). Three is a crowd: 0 punten voor 3 of meer verliefde passagiers op aangrenzende stoelen!
 • +3 punten voor ieder ingesloten kind.
 • +1 punt voor iedere passagier in het grootste blauwe rugbyteam van de speler (voor, achter of naast elkaar zittende blauwe passagiers). Verdubbel de punten als jouw rugbyteam groter is dan, of even groot is als het grootste blauwe rugbyteam van de andere spelers. Ditzelfde geldt ook voor de grootste gele vriendengroep en de grootste groene seniorengroep.
 • +1 punt per set van 2 overgebleven dinervouchers.
 • -2 punten voor iedere overboekte passagier (op de vliegtuigtrap).
 • -2 punten voor de speler (of spelers) met de meeste overboekte passagiers.
 • -1 punt voor elke lege stoel
Inhoud spel Overbooked

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Overbooked van Jumbo is genomineerd in de leeftijdscategorie 10 t/m 11 jaar.

De mening van de vakjury:

Krijg jij iedereen aan boord? Puzzel al je stoelen vol en stel zo min mogelijk mensen teleur! Met de jumbojet van Jumbo in de wolken!

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Bij dit spel moet elke speler passagiers in zijn vliegtuig plaatsen. Hoe meer passagiers je kunt plaatsen hoe beter, maar als je ze niet kunt plaatsen zijn ze ‘overbooked’ en leveren ze strafpunten op. Het plaatsen van de passagiers gaat met behulp van kaartjes die aangeven hoe passagiers ten opzichte van elkaar geplaatst moeten worden.

Door de kaartjes te draaien of verplaatsen kun je proberen zoveel mogelijk stoelen te vullen. Daarbij is het echter ook van belang om passagiers in bepaalde combinaties te plaatsen, want dat levert bonuspunten op. Er moeten dus steeds allerlei voor- en nadelen overwogen worden en keuzes worden gemaakt. Het spel wordt met 2 tot 4 spelers gespeeld, maar elke speler is voornamelijk met zijn eigen spelbord (vliegtuig) bezig. Er is niet veel interactie, maar spelers werken elkaar ook niet tegen, waardoor het spel niet erg competitief is. Overbooked is een gezellig strategiespel waarbij ruimtelijke planning is vereist.

Lees ook: Review: Bank Attack | Megableu

Mijn mening

Wow, wat een zware doos! Dat was mijn eerste reactie toen ik de doos optilde. Ik kon niet wachten om te kijken wat er dan allemaal in zit. Er zit veel in. Heel veel. Zoveel dat het bijna niet meer in de doos past. Het klaarleggen van het spel duurt dan ook eventjes, je moet er de tijd voor nemen. Meer dan één potje achter elkaar spelen is dan wel prettig.

Is het eenmaal klaargelegd dan heb je ook wat. Want wow, wat een prachtig spel is dit zeg! Schitterend en toegankelijk artwork en daarmee een echt familiespel te noemen. Het spel ziet er niet alleen toegankelijk uit, dat is het ook. Laat je niet afschrikken door de dikte van de handleiding, deze bevat de spelregels in meerdere talen. Even doorlezen en je hebt het spel zo onder de knie. Overbooked is ook snel uit te leggen als je bijvoorbeeld met vrienden een spellenavond houdt. Daarbij kun je dit spel ook in een lekker vlot tempo spelen waardoor je zeker meerdere potjes op een avond kan spelen.

Ruimtelijk inzicht

De spelregels zijn dus eenvoudig, daar hoef je echt niet voor gestudeerd te hebben. De uitvoering van het spel vergt wel ongelofelijk wat inzicht. Zie alle passagiers maar eens op zo’n plek te krijgen dat jij daarmee de meeste punten kunt halen. Een passagierskaart mag je draaien, maar niet spiegelen. Hmm, lastig hoor om dat goed te kunnen overzien als er 4 kaarten in het midden van de tafel liggen en jij er eentje van mag kiezen. En naarmate het spel vordert, hoe voller het vliegtuig komt te zitten, hoe lastiger het wordt om een passagierskaart te kiezen waarmee je je vliegtuig nog verder te vullen zonder dat je al te veel passagiers weer het vliegtuig uit moet sturen.

Een nadeeltje is dat je erg op jezelf speelt, elke speler moet zijn eigen vliegtuig zien te vullen met passagiers en daarmee de meeste punten zien te scoren. Er is niet veel interactie, je kunt elkaar weinig tegenwerken. Het enige competitieve is dat jij natuurlijk wilt winnen. Maar op zich is het ook niet heel storend.

Ben je een beetje uitgekeken op dit spel? Dan kun je een moeilijkere variant spelen dat weer extra uitdaging biedt. En wil je het in je eentje spelen? Ook dat kan. De spelregels voor een solo-variant staan in de handleiding.

Productinformatie

Titel: Overbooked
Uitgeverij: Jumbo
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: Ongeveer 30 minuten
Leeftijd: 8+

Overbooked - Speelgoed van het Jaar

Lees ook: Review: Cube Duel | SmartGames
Lees ook: Speelgoed van het Jaar 2020: genomineerd speelgoed 10 t/m 11 jaar


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *