Recensie: Vuurvogel | Jozef Hoek

Vuurvogel | Jozef Hoek | Scholten Uitgeverij

Vuurvogel wordt ook wel een Christelijke thriller genoemd. Dat vind ik niet. Een psychologische thriller, dat is het genre dat op de cover van dit boek staan beschreven. En zo mag het met recht wél genoemd worden. Vuurvogel is een razendknap geschreven thriller, een debuut van Jozef Hoek, uitgegeven bij Scholten Uitgeverij.

Vuurvogel

Wat een gezellige date had moeten worden loopt uit op een drama. Josefine wordt ernstig mishandeld op de dijk achtergelaten door Rafael. Om, zowel lichamelijk als geestelijk, te herstellen van haar verwondingen, besluit de verpleegster om een sabbatical op te nemen en zichzelf de tijd te gunnen om te herstellen en om antwoorden te vinden. Waarom heeft Rafael haar mishandeld en eenzaam en alleen achtergelaten?

Deze daad heeft voor Rafael ook grote gevolgen. De verborgen activiteiten van de beveiligingsfirma – waar Rafael voor werkt – dreigen onthuld te worden. Hij verliest alles wat hem dierbaar is en zint op wraak.

Josefine maakt een afspraak met Rafael, ze wil nog steeds het waarom uit zijn mond horen. De afspraak vindt plaats op een bijzondere plek en op een bijzonder tijdstip. De ontmoeting loopt anders dan gepland. De confrontatie drijft haar tot een vergaande daad, puur uit zelfbescherming. Dit zet hen lijnrecht tegenover elkaar in een psychologisch schaakspel waarin voor beiden veel op het spel staat. Lukt het Rafael om zijn verleden onder ogen te komen?

Als Josefine op een dag voor de deur bij de moeder van Rafael staat, doet ze daar een bizarre ontdekking waardoor beide levens, maar ook de levens van de medewerkers van de Firma opnieuw op het spel komen te staan. Ook de plek waar ze dachten veilig te zijn is geen veilige haven meer. Lukt het hen om onder de radar van de vijanden te blijven?

Lees ook: Recensie: Salomé | Jojanneke Buschgens

Mijn mening

Ik moest er even inkomen. Nee, het was beslist niet zo dat ik vanaf het eerste moment al helemaal gegrepen werd door het verhaal. Toch werd ik wel zoveel gegrepen, dat ik het boek niet naast mij neer heb gelegd, maar dat ik wilde doorlezen omdat ik beslist het ‘waarom’ wilde weten. Daar hebben de brieven van Josefine aan Jon voor gezorgd.

Eenmaal door die eerste bladzijdes heen, kon ik het boek dan ook niet meer naast mij neerleggen. Vanaf dat moment werd het pas echt spannend, maar ook diepgaand. Hoewel het boek zeer spannend is, is het niet eng te noemen. Daardoor is deze thriller heel toegankelijk en fijn te lezen zonder dat je bladzijdes over hoeft te slaan omdat het té gruwelijk is.

Het verhaal is opgebouwd in fijne, korte hoofdstukken, de gebeurtenissen in deze hoofdstukken volgen zich in raptempo op. Er gebeurt heel veel en telkens word je weer op het verkeerde been gezet. Als je denkt dat het goed komt, neemt het verhaal weer een verrassende wending en staat de veiligheid van beide levens weer op het spel. En niet alleen de levens van Josefine en Rafael, ook de levens van de medewerkers die bij de Firma in dienst zijn staan op het spel.
Zelfs op de allerlaatste halve bladzijde krijgt het verhaal nog een verrassende wending. Wat dat betreft had ik het zelf fijn gevonden als het boek geëindigd had met een korte epiloog. Er zijn in het boek nog een paar open eindjes waarop ik nog graag het antwoord had willen lezen.

Kortom; dit boek is zeker een aanrader als je van spannende en vlot geschreven thrillers houdt. Een verrassend goed debuut wat zeker naar meer smaakt, maar die hopelijk dan wel net iets meer ‘af’ zijn.

Productinformatie

Titel: Vuurvogel
Auteur: Jozef Hoek
Uitgeverij: Scholten Uitgeverij
ISBN: 978-94-92959-96-6
Aantal pagina’s: 317

Vuurvogel Jozef Hoek

Lees ook: Recensie: Beet | roman van Sietske Scholten
Lees ook: Recensie: Skoftig | Marleen Hartog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *