Review: Mondrian Blocks | Eureka Ah!Ha games

Mondrian Blocks Eureka Ah!Ha Games

Solitaire denkspellen; wij zijn er gek op. En dan met name Joas is er gek op. De laatste vrijdag voor de vakantie hebben ze bij Joas in de klas speelgoedochtend en mogen ze speelgoed van thuis meenemen. Joas neemt dan vaak een denkspel mee. De denkspellen van SmartGames zijn denk ik wel de bekendste die verkrijgbaar zijn en waar we dan ook een kast vol van hebben. Om mijn horizon te verbreden ben ik eens op zoek gegaan naar andere merken denkspelen voor één persoon. Daarbij kwam ik uit op onder andere Eureka Ah!Ha Games. Van hen ontving ik het spel Mondrian Blocks. Ik vertel je meer over dit denkspel.

Mondrian Blocks van Eureka Ah!Ha Games

Ah!Ha Games heeft een stuk of 12 solitaire denkspellen in het assortiment. De meeste van deze spellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar er zijn ook denkspellen verkrijgbaar voor kinderen van 6 of 7 jaar. Ook voor volwassenen bieden deze spellen al genoeg uitdaging.

Een van de spellen in het assortiment van Ah!Ha Games is Mondrian Blocks.

Inhoud

  • 1 reiskoffertje
  • 11 blokjes
  • 88 uitdagingen op 44 kaartjes in 4 verschillende niveaus

Spelregels

  • Uit het onderste compartiment van het reiskoffertje kies je een van de opdrachten. Het beste kun je beginnen met de eerste opdracht van niveau 1 en zo verdergaan tot je bij opdracht 88 bent. De opdrachten lopen op in moeilijkheidsgraad.
  • Plaats het opdrachtenkaartje in de kaarthouder.
  • Plaats de zwarte blokjes op het spelbord zoals aangegeven op het opdrachtenkaartje.
  • Vervolgens kun je aan de slag met het oplossen van de puzzel door de andere blokken op het spelbord te plaatsen. Het is de bedoeling dat het spelbord volledig gevuld is met de blokjes.
  • Gelukt? Dan kun je verder met de volgende opdracht.

4 verschillende edities

Mondrian Blocks is verkrijgbaar in 4 verschillende edities; de rode, de blauwe, de gele en de witte editie. Elke editie heeft dezelfde inhoud, maar wel met andere opdrachten. Als je dus alle vier de edities in bezit zou hebben dan kun je 4×88=352 uitdagingen oplossen.

Variant voor meerdere spelers

Als je meerdere edities in bezit hebt, dan kun je met elkaar de strijd aangaan. Elke speler neemt een reiskoffertje voor zich. Er wordt één opdracht gekozen die in het midden van de tafel wordt gelegd. Elke speler plaatst de zwarte blokjes op het spelbord zoals aangegeven op het kaartje. Als dat gedaan is kan de strijd beginnen. Wie heeft als eerste de uitdaging opgelost?

Lees ook: Review: The Genius Square | Happy Puzzle Company

Mijn mening

Van Eureka Ah!Ha Games mocht ik uit de catalogus een denkspel uitzoeken. Omdat Joas (5) degene is die het vaakst een denkspel speelt en het leuk vindt om een uitdaging aan te gaan, liet ik hem een denkspel uitkiezen. Dan zou je denken dat een 5-jarige voor bijvoorbeeld het spel met de egeltjes zou gaan (Hedgehog Escape), of voor het denkspel met de badeend in een zwembad (Sink or Swim). Of voor de muizen die wel van een lekker stukje kaas houden (Say Cheese). Maar nee, Joas koos voor een abstract denkspel; de Mondrian Blocks. Nu kennen we hem langer dan vandaag, dus voor hem was deze keuze dan ook niet heel verrassend. Ook bij SmartGames en andere denkspellen merken we dat hij een voorliefde heeft voor vierkant en abstract.

Mondrian Blocks zit in een handig klein reiskoffertje. Ideaal om mee te nemen op reis. Ook in de auto is dit spel prima te spelen vanwege het handige formaatje en het kliksysteem. De kwaliteit van alle onderdelen zijn goed en stevig. Ook de opdrachtenkaartjes zijn van prima kwaliteit. Deze set bevat maar liefst 88 uitdagingen en dat is flink wat, een kind (ook een volwassene trouwens) kan zich er uren mee vermaken wat dus zeker handig is tijdens bijvoorbeeld een lange autorit naar een vakantieadresje.

Mondrian Blocks 4 edities

Uitdagend

En met het woord uitdaging is niets teveel gezegd. Al vanaf opdracht 1 zul je echt moeten puzzelen en doorbijten om de opdracht op te lossen. Vaak merk je bij een denkspel dat de eerste opdrachten heel snel op te lossen zijn en dat het eventjes duurt voordat de opdrachten moeilijker worden. Dat is bij dit spel niet zo. Al bij de eerste opdracht zul je echt na moeten denken en moeten doorzetten. En leren doorzetten is dan meteen ook een goede oefening voor Joas.

Mondrian Blocks is leuk, echt heel leuk. Het lijkt op een SmartGames maar is net weer even wat anders. Fijn voor de afwisseling. Natuurlijk moest ook dit spel met Joas mee naar school. Alleen… het was geen speelgoedochtend en Joas was bang dat de juf het dan niet goed zou vinden. Voor levelspel moet Joas wekelijks een aantal opdrachten van een denkspel voltooien en ik weet dat de juf van Joas het geen probleem vindt als hij er zelf eentje van huis meeneemt om mee op school aan de slag te gaan, dus dat probleem was ook weer snel opgelost 😉

Wij zijn verrast. Als je van denkspellen houdt dan is het beslist de moeite waard om je horizon te verbreden en ook eens bij Ah!Ha Games te kijken of er een leuk en passend denkspel voor jou tussen zit!

Productinformatie

Titel: Mondrian Blockks
Uitgeverij: Eureka Ah!Ha Games
Aantal spelers: 1
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: Ubongo Junior | White Goblin Games
Lees ook: Review: Plug & Play Puzzler | SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *