Recensie: Zomeravond | Suzanne Vermeer

Zomeravond | Suzanne Vermeer

Wow! Wat een spannend boek. Ik heb nog nooit eerder een boek van Suzanne Vermeer gelezen, maar nu ik er één gelezen heb smaakt dat absoluut naar meer. Gelukkig zijn er bij de Online Bibliotheek nog heel wat e-books van haar te leen, dus ik kan er nog eventjes mee vooruit. Bijna had ik meteen e-book van haar geleend, maar ik heb nog enkele recensie-exemplaren van andere boeken liggen, dus het moet nog eventjes wachten. In deze blog meer over het meest recente boek van Suzanne Vermeer; Zomeravond.

Zomeravond

Na een op de klippen gelopen relatie trekt Lauren Martens eventjes bij haar ouders in totdat ze weer een eigen huis heeft. Ze besluit om met haar ouders en 16-jarige zus Celeste mee te gaan op vakantie naar de Ardèche, Frankrijk, het land waar haar moeder vandaan komt. Op een avond gaat Lauren samen met Celeste en haar nicht Saar naar een plaatselijke discotheek. Die nacht verliest Lauren haar zusje uit het oog en kan haar nergens terugvinden. Zonder haar zusje keert Lauren terug naar het vakantiehuisje. Na een zoektocht van enkele dagen wordt Celeste gevonden aan de oever van een rivier. Levenloos. Julien Fournier wordt opgepakt voor moord op Celeste, wordt schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang. En daarmee lijkt dit dossier gesloten …

Twaalf jaar later: Julien Fournier beweert echter onschuldig te zijn en neemt een advocaat in armen. Na het bestuderen van het dossier geeft hij Julien het voordeel van de twijfel. Ze schakelen de hulp van Nadine in, een misdaadjournaliste die tevens populaire true crime podcast maakt. Ook Nadine geeft na het bestuderen van het dossier Julien de voordeel van de twijfel. Lauren is op dat moment hulpofficier van justitie in Groningen als ze wordt benaderd door Nadine en op de hoogte wordt gebracht van Nadines plannen. Lauren heeft in eerste instantie geen zin om de boel weer op te rakelen. Nadine weet haar toch over te halen om terug te keren naar Aubenas, de stad waar haar zus vermoord is. Daar grijpen ze elke strohalm aan om achter de waarheid te komen.

Suzanne Vermeer

Pas in 2011 is bekend gemaakt dat achter de pseudoniem Suzanne Vermeer de toen net overleden auteur Paul Goeken schuilging. In overleg met zijn familie is besloten om de boekenreeks na zijn dood voort te zetten. Inmiddels zijn er meer dan 30 titels verschenen, niet alleen zomerthrillers, maar ook winterthrillers. Wie tegenwoordig de bestsellers van Suzanne Vermeer schrijft, is een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse boekenwereld.

Lees ook: Recensie: Odins lot | Sietske Scholten

Mijn mening

Het boek is uit 3 delen opgebouwd. In het eerste deel lees je over Nadine die door de advocaat van Julien wordt benaderd. Het neemt je mee in haar overwegingen om zich wel of niet vast te bijten in dit dossier. Het tweede deel van het verhaal speelt zich 12 jaar geleden af, het deel waarin Lauren de hoofdrol speelt. Het vertelt het verhaal over die fatale vakantie in de Ardèche en wat er toen precies gebeurd is. Na ja, precies. De vraag is maar of het onderzoek allemaal wel zo precies is verlopen en of de juiste dader is terechtgesteld.

Om daar achter te komen nemen we weer een sprong in de tijd, naar het hier en nu. Lauren is door Nadine benaderd om samen, met ook de advocaat van Julien, op zoek te gaan naar de waarheid. Tussen de delen door lees je af en toe een kort hoofdstukje dat verteld is vanuit de ogen van de dader. En die enkele korte hoofdstukjes maken het boek nog spannender dan dat het al is.

Spannend tot het einde

Al vanaf het begin grijpt het verhaal je aan. En dat blijft zo tot het einde. Het boek biedt volop gelegenheid om mee te denken over wat er is gebeurd in die bewuste nacht en of Julien terecht vastzit of niet. Hoewel het verhaal hier en daar wat voorspelbaar is, krijgt het zo tegen het einde een verrassende wending en zit je er als lezer volledig naast. Het slot van het boek kent gelukkig geen losse eindjes en vallen alle puzzelstukjes volledig in elkaar. Daarentegen krijg je wel meteen een klein voorproefje van het volgende boek en zou je het liefst meteen daarin verder willen lezen. Maar helaas zullen we toch nog even moeten wachten tot juli en daadwerkelijk dit nieuwe boek zal verschijnen.

De karakters zijn in het boek Zomeravond goed neergezet en uitgewerkt. Niet alleen van de hoofdpersonen, ook krijg je een duidelijk beeld van alle bijpersonen. Ook van de omgeving waarin dit boek zich afspeelt krijg je een duidelijk beeld en waan je je direct in warmere oorden en fijne vakantiesferen. In het begin lijken de hoofdpersonen losstaande karakters die tot elkaar veroordeeld worden in hun zoektocht naar de waarheid. De band tussen deze personen wordt door hun gezamenlijke doel versterkt en komt ten goede van het verhaal. Een boek vol spanning en sensatie, over onmacht en verdriet, over schuld en onschuld, over bloeiende vriendschappen en op de klippen gelopen relaties. Kortom, een aanrader om eens te lezen. In de komende maanden ga ik zeer beslist nog meer boeken van Suzanne Vermeer lezen.

Productinformatie

Titel: Zomeravond
Auteur: Suzanne Vermeer
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978-94-00513-57-0
Aantal pagina’s: 320
Verschijningsdatum: 20 april 2021

Lees ook: Recensie: Sprong in het diepe | Titia Schut
Lees ook: Recensie: Bonuszoon | Antoinette Kalkman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *