Review: Splendor | Asmodee

Splendor

In mijn vrije tijd ben ik veel te vinden op BoardGameArena.com. Ook als ik geen vrije tijd heb trouwens. Op BGA heb ik al honderden spellen gespeeld met mensen over de hele wereld. Laatst was daar dé verrassing van het jaar; zonder aankondiging kwam het spel Splendor als online spel beschikbaar. Een spel waarvan ik hoopte dat die ooit nog eens online zou komen, kwam sneller dan ik had durven dromen. Laatst ontving ik van Asmodee het fysieke spel wat ik samen met mijn man in een paar weken tijd al tientallen keren gespeeld heb. In dit artikel vertel ik je meer over dit fantastische spel.

Splendor

In Splendor kruip je in de huid van een rijke handelaar. Je gebruikt je rijkdom om mijnen en transportmiddelen te verwerven en kunstenaars te rekruteren om van edelstenen prachtige juwelen te maken.

Inhoud

 • 40 edelsteenfiches
 • 90 ontwikkelingskaarten
 • 10 tegels met edellieden

Spelvoorbereiding

 • De ontwikkelingskaarten zijn onderverdeeld in 3 niveaus. Schud elke stapel afzonderlijk en leg de stapels van laag naar hoog in het midden van de tafel.
 • Draai van elke stapel 4 kaarten open.
 • Schud de edellieden en draai er een aantal tegels van open, evenveel als het aantal spelers + 1.
 • Leg de edelsteenfiches in afzonderlijke stapels binnen handbereik.

Spelregels

De speler die aan de beurt is mag 1 van de 4 acties uitvoeren:

 1. 3 edelstenenfiches van een verschillende kleur nemen
 2. 2 edelstenenfiches van dezelfde kleur nemen
 3. 1 ontwikkelingskaart reserveren en 1 en gouden joker nemen
 4. 1 open ontwikkelingskaart kopen OF 1 al eerder gereserveerde kaart kopen. Hiervoor dient de speler het aantal fiches afgebeeld op de kaart af te leggen. Gekochte kaarten worden per kleur in een kolom voor de speler op tafel gelegd, op zo’n manier dat de prestigepunten en bonussen zichtbaar zijn.

Een speler kan korting krijgen bij de aankoop van een ontwikkelingskaart als ze bonussen in bezit hebben (van eerder gekochte ontwikkelingskaarten, zichtbaar aan de diamant in de rechterbovenhoek). Als een speler 2 blauwe en 1 groene fiche moet betalen om een ontwikkelingskaart te kopen, en hij heeft al eerder 2 kaarten gekocht die beide voorzien zijn van een blauwe diamant/bonus, dan hoeft hij nog maar 1 groene fiche te betalen voor de ontwikkelingskaart. Hoe meer ontwikkelingskaarten je gekocht hebt, hoe minder fiches je nog nodig hebt om volgende kaarten te kunnen kopen.

Na elke beurt controleert elke speler of hij bezoek van een edele krijgt. Als een speler na een beurt precies het aantal bonussen in bezit heeft als op de edele staat aangegeven, dan ontvangt de speler de betreffende tegel. De tegel levert 3 prestigepunten op.

Zodra de speler 15 prestigepunten heeft (afbeeld in de linkerbovenhoek van de ontwikkelingskaarten en 3 punten voor elke edele die in bezit is), wordt de lopende ronde afgemaakt zodat elke speler evenveel beurten heeft gespeeld. De speler die daarna de meeste prestigepunten heeft, wint het spel.

Lees ook: Review: Azul Zomerpaviljoen | Asmodee

Mijn mening

Het doel van het spel is om als eerste 15 prestigepunten te halen. Daarvoor moet je eerst edelstenen verzamelen. Deze edelstenen kun je weer inruilen voor ontwikkelingskaarten. Op deze ontwikkelingskaarten staan punten. Hoe duurder de kaart, hoe meer punten je kunt halen. Het is altijd weer een afweging wat je in je beurt gaat doen; wil je edelstenen verzamelen (je mag er maximaal 10 in bezit hebben) om zo in een volgende beurt een kaart van meer waarde te kunnen kopen. Of kies je voor een goedkopere kaart, die minder punten of soms zelfs helemaal geen punten waard is, maar waardoor je wel weer een extra bonus in bezit hebt om zo de volgende kaart goedkoper te kunnen kopen.

Houd daarbij wel je tegenstanders in de gaten, want voor je het weet wordt de kaart die jij op het oog hebt weggekaapt door je medespeler. En dan kan het misschien wel een verstandige overweging zijn om de kaart alvast maar voor jezelf te reserveren.

Vlotte beurten

Splendor is een vlot spel. Of je pakt in je beurt diamanten, of je ruilt diamanten in voor een ontwikkelingskaart. De beurten zijn dus kort en snel en dat is prettig. Daarbij is het ook een spel met een fijne tijdsduur. Een potje is niet al te snel afgelopen, maar duurt ook weer niet zo lang dat het langdradig wordt. Als je vlot doorspeelt, dan doen wij met z’n tweeën zo’n 15 tot 20 minuten over een potje. Precies goed dus voor dit spel. Veel spellen zijn vaak wat minder leuk met twee spelers, maar dat is bij Splendor niet zo. Ook met twee spelers blijft het een uitdagend spel. Speel je het met 4 spelers, dan kan het wel gebeuren dat een stapel ontwikkelingskaarten opraakt, wat voor een extra uitdaging zorgt. Met 2 spelers raakt een stapel niet zo snel uitgeput.

Het spel is ook mooi uitgebalanceerd en alle spelers hebben evenveel kans om te winnen. Het is niet zo dat je kansloos het spel verliest of met gemak een potje kunt winnen. Daarmee is en blijft het spel vaak spannend tot het einde toe en is het altijd maar weer de vraag wie er gaat winnen. De productomschrijving geeft al aan dat het een verslavend spel is en dat is ook echt zo. Eenmaal een potje gedaan dan wil je door met het volgende potje.

Splendor speelmateriaal

Eenvoudige spelregels

De spelregels zijn snel te leren, en daarmee is Splendor een toegankelijk spel voor iedereen die van niet te moeilijk, maar wel van een uitdagend en tactisch spel houdt. Omdat de spelregels zo eenvoudig zijn, is het voor kinderen snel aan te leren. Wij spelen regelmatig in duo’s, Joas en ik tegen Arjan en Elin, zodat de kinderen het spel goed kunnen leren. Ook Joas van 5 lukt het al best goed om het spel mee te spelen en door duo’s te vormen wordt het ook voor kinderen een toegankelijk spel waarin ze samen met één van ons kunnen oefenen met de tactiek van het spel.

Productinformatie

Titel: Splendor
Uitgeverij: Asmodee
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 8+

Splendor

Lees ook: Review: Calico | White Goblin Games
Lees ook: Review: Ticket to Ride Amsterdam | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *