Recensie: De grote kinderatlas | Uitgeverij Deltas

De Grote Kinderatlas

Als het even niet lukt om te reizen, dan moet reizen maar vanuit je luie stoel. En dat kan met De grote kinderatlas van uitgeverij Deltas. Met deze fantastische kinderatlas ligt de wereld aan je voeten en kom je alles te weten over de natuur, de mensen en dieren, en de bezienswaardigheden uit alle landen van de hele wereld. Bovendien leren kinderen met dit boek ook nog eens hoe ze een atlas moeten gebruiken.

De grote kinderatlas

Reis van de ijsberen op de Noordpool naar de pinguïns op de Zuidpool… van de besneeuwde bossen in Alaska naar de bloedhete woestijnen van Australië… van de nomadenstammen in Niger naar de overbevolkte metro’s in Japan… of van de tropische regenwouden rond de evenaar naar de top van de Mount Everest. Met deze atlas ligt de wereld aan je voeten!

Je vindt er de nieuwste landkaarten, waarop alle landen, gebergten, zeeën, rivieren en grote steden zijn aangegeven. Dankzij boeiende teksten, een schat aan foto’s en kleurrijke illustraties kom je heel veel te weten over de natuur, de dieren en de mensen in alle werelddelen. Bovendien leer je hoe je een atlas moet gebruiken en krijg je een overzicht van de vlaggen van alle landen van de wereld.

De opbouw van de grote kinderatlas

Het boek begint met een aantal inleidende hoofdstukken. Daarin worden een aantal basisbeginselen van de wereld, maar ook van kaarten en kaartlezen uitgelegd. Er wordt uitgelegd hoe je een kaart moet lezen, wat bepaalde symbolen op een kaart betekenen, welke soorten kaarten er zijn, en nog veel meer.

Vervolgens ga je verder en zie je vier verschillende wereldkaarten. Bij elk van deze kaarten lees je records: wereldrecords, landenrecords, klimaatrecords en oceaanrecords.

Wist je dat …

… de Kaspische Zee geen zee is, maar wel de grootste meer van de wereld?
… dat de Kaspische Zee meer dan 5x groter is dan Nederland en België samen?
… China maar liefst 14 buurlanden heeft?
… Quito de hoogstgelegen hoofdstad is?
… het in de hoofdstad van Oeganda maar liefst 90 dagen bliksemt?
… de blauwe marlijn de snelste vis is?
… de Australische zeewesp een van de giftigste diersoorten ter wereld is?
… deze kwal genoeg gif bevat om 60 mensen in één keer te doden?
… een gigantisch groot tapijt van afval op de Grote Oceaan drijft?

Dit en nog veel meer kom je na het lezen en bekijken van de eerste bladzijdes al te weten. En dat is nog maar een tipje van de sluier.

Daarna volgen een flink aantal pagina’s met kaarten van de verschillende werelddelen of regio’s: Europa, Afrika, West-Azië en Zuid-Azië, Noord-Azië en Centraal-Azië, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië, Australië, Oceanië en Nieuw-Zeeland, Noord- en Midden Amerika, Zuid-Amerika, Noordpoolgebied, en als laatste Antarctica.

Op elke wereldkaart vind je een aantal symbolen. Deze symbolen laten zien waar er iets interessants te ontdekken valt. Deze symbolen zijn onderverdeeld in een aantal verschillend categorieën: bezienswaardigheid, record, typisch voor hier, dier, plant, mens, avontuur/gevaar, eten en sport.

Met de vlaggen van alle landen

Bovendien vind je achterin het boek een overzicht van de vlaggen van alle landen over de hele wereld. En dat zijn er nogal wat.

Of het nog niet genoeg is vind je op enkele bladzijdes een aantal zoekopdrachten. Daarmee is deze atlas ook een aanrader voor echte speurneuzen.

Lees ook: Recensie: 100 waanzinnige weetjes over de ruimte | Deltas

Mijn mening

Wat een prachtig boek is dit zeg! De grote kinderatlas in een overzichtelijk boek voor nog jonge kinderen waarin ze de basisprincipes van een atlas leren. Welke symbolen worden er bijvoorbeeld gebruikt voor een berg, een rivier, de hoofdstad van een land of een grens. Wat betekent schaal? Of wat het verschil is tussen een natuurkundige kaart of een staatkundige kaarten.

Op elke kaart wordt er met een symbool + een nummertje aangegeven waar er iets te ontdekken valt. Wat er dan precies te ontdekken valt kun je lezen in kleine stukjes tekst rondom de kaart. Deze stukjes tekst worden ondersteund door prachtige en kleurrijke foto’s zodat je ook een beeld krijgt van wat je leest; van bijvoorbeeld Mekka, De Chinese muur, de Vrijheidsbeeld of de Akropolis. Maar niet alleen de bezienswaardigheden zie je op de diverse afbeeldingen, ook zijn er afbeeldingen van dieren die in bepaalde continenten leven of andere specifieke wetenswaardigheden.

Deze atlas is zeer compleet. Alle continenten en alle landen vind je erin terug, met daarbij de belangrijkste wetenswaardigheden en bezienswaardigheden. Als kinderen geïnteresseerd zijn in de wereld en alles willen weten wat er in deze wereld te ontdekken valt, dan is De Grote Kinderatlas beslist een aanrader om aan te schaffen. Wat ik zelf prettig vind zijn de korte stukjes tekst waarin zonder omhaal van woorden precies wordt verteld wat er over dat onderwerp te vertellen valt. Plus daarbij de duidelijke en kleurrijke afbeeldingen en het overzichtelijke lay-out maken dat deze atlas zeer toegankelijk is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Productinformatie

Titel: De Grote Kinderatlas
Uitgeverij: Uitgeverij Deltas
ISBN: 978-90-44752-55-7
Aantal pagina’s: 64

Lees ook: Recensie: Raar maar waar! Dierenweetjes | Halfbob
Lees ook: Review: Het grote Bosatlas puzzelboek | Denksport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *