Recensie: Een blauwe blik | Lucy Neetens

Een blauwe blik || Lucy Neetens

Wat een prachtige boeken lees ik toch de laatste tijd. Dit boek is al het derde boek dat ik in enkele dagen uitlees en waarvan ik kan zeggen dat het één van de mooiste boeken is die ik in de afgelopen tijd gelezen heb. Een blauwe blik van Lucy Neetens is een prachtige roman met als hoofdthema liefde. Nee, het is geen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ verhaal, het boek gaat over onvoorwaardelijke liefde, liefde die zich richt op de behoeften van een ander.

Met een blauwe blik naar de toekomst kijken!

Een blauwe blik gaat over een jonge vrouw, Leja, die te horen krijgt dat ze ernstig ziek is. Haar leven staat op zijn kop en haar toekomstplannen vallen in duigen. Beter worden is voor nu het belangrijkste. Het boek beschrijft het dagelijks leven van Leja ten tijde van haar ziek-zijn. Het laat momenten van vallen zien, maar ook van opstaan. Het laat momenten van angst zien, maar ook momenten van diep geluk. Ook laat het zien hoe vallen en opstaan of angst en geluk heel dicht bij elkaar kunnen liggen. Het verhaal is doorspekt met relativerende humor waardoor niet alleen Leja even op adem kan komen, maar wat ook bij jou, als lezer, een (glim)lach op je gezicht tovert.

Met Een blauwe blik wil de auteur, Lucy Neetens, laten zien dat liefde van naasten, maar ook voor naasten, tijdens het diepste dal in je leven misschien wel het beste medicijn kan zijn.

Agapè – Onvoorwaardelijke liefde

Deze liefde richt zich op de behoeften van de ander, zoekt wat het beste voor de ander is en laat de ander de vrije keus om die liefde te beantwoorden of niet. Eigenlijk betekent onvoorwaardelijk liefhebben gewoon dat je de deur van je hart wagenwijd openzet zodat alle mensen die willen naar binnen kunnen.

Geloof, hoop en liefde

Liefde geeft hoop. Liefde is mijn anker. De bekendste symboliek van een anker is hoop. Vroeger was een anker de enige hoop op redding voor een schip dat tijdens een storm in nood verkeerde.
Liefde is een van de dingen waar ik op hoop als ik, tijdens een storm, in nood verkeer. Zonder liefde in mijn leven ben ik mijn anker kwijt, zonder liefde in mijn leven ben ik reddeloos verloren. Liefde is mijn eerste levensbehoefte.
~Lucy~

Hoop is het geloof dat het goed komt; liefde is het vertrouwen dat het goed is

De liefde is geduldig en vriendelijk. Liefde wordt niet jaloers. Liefde schept niet op en vindt zichzelf niet vreselijk belangrijk. Liefde zegt of doet geen onaardige dingen en denkt niet alleen maar aan zichzelf. Liefde raakt niet verbitterd. Liefde vergeeft als een ander iets verkeerds heeft gedaan. Liefde is niet blij met oneerlijke dingen, maar met de waarheid. Liefde vertelt fouten van andere mensen niet door, denkt altijd het beste van een ander en blijft altijd geduldig. De liefde schiet nooit tekort en verdwijnt nooit. We hebben dus deze drie dingen: geloof, hoop en liefde. Maar de belangrijkste van deze drie is de liefde.
~1 Korinte 13 – Basisbijbel~

Lees ook: Recensie: Goud & Lavijn | Kim Bonefaas

Mijn mening

Wat een prachtig hartverwarmend boek! Ook dit is weer een boek dat je eigenlijk gelezen zou moeten hebben. Dit verhaal gaat over geloof, hoop en liefde, ook al zijn er soms momenten waarop het even ver te zoeken is. Leja is nog maar een jonge vrouw als ze te horen krijgt dat ze ernstig ziek is. Tijdens haar ziek-zijn ontdekt ze dat er heel veel mensen zijn die om haar geven, die onvoorwaardelijk van haar houden. Bij wie ze mag zijn zoals ze is. Ook nu ze ziek is.

Leja wordt heen en weer geslingerd angst en geluk, tussen vallen en opstaan. De auteur neemt je mee in de gevoelens en worstelingen van de hoofdpersoon. Je leert Leja goed kennen, je kruipt als het ware in haar huid en het lijkt alsof je zelf meemaakt wat zij meemaakt. Het boek is heel realistisch geschreven, je ziet het allemaal als het ware voor je ogen afspelen. Ik denk dat als je de omgeving van Hoorn kent, je veel in dit boek zult herkennen. Daarbij kan ik mij ook voorstellen dat mensen die in een soortgelijke situatie als Leja zitten veel herkenning, maar ook troost zal vinden in dit boek.

Een blauwe blik is niet alleen een mooi verhaal, het is ook zeer fijn en vlot geschreven. Ondanks het zware thema gaat vind je in dit boek ook veel humor terug. De gebeurtenissen of uitspraken toveren met regelmaat een lach op je gezicht.

Productinformatie

Titel: Een blauwe blik
Auteur: Lucy Neetens
Uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-93233-29-4
Verschijningsdatum: 1 maart 2021
Aantal bladzijdes: 290

Lees ook: Recensie: Sprong in het diepe | Titia Schut
Lees ook: Recensie: Ik droom | Elly Godijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *