Recensie: Lekker ijs zelf maken | Camilla Hamid

Lekker ijs zelf maken

IJs is geweldig! Zo begint het boek. Daar ben ik het volledig mee eens. IJs bungelt toch wel ergens bovenaan mijn top 10 van lekkerste dingen. Dan heb ik het wel over roomijs. Of softijs. Waterijsje is wat minder favoriet. Maar wist je dat je roomijs prima zelf kunt maken? En dat het helemaal niet moeilijk is? Met slechts 3 ingrediënten kun je al een volle bak met roomijs maken. In slechts een paar minuten. Alleen heb je wel een portie geduld nodig, want nadat je het ijs gemaakt hebt, moet het nog een flink aantal uren in de vriezer. Maar dan heb je ook wat. Van Uitgeverij Deltas ontving ik het boek Lekker ijs zelf maken, boordevol met de allerlekkerste ijsrecepten om zelf te maken. Zonder ijsmachine. Wel zo prettig, want die heb ik niet.

Lekker ijs zelf maken

Met de recepten in dit boek maak je het allerlekkerste ijs helemaal zelf. Met slechts een paar ingrediënten en zonder ijsmachine. Snel, eenvoudig en toch romig: het kan! Met de recepten in dit boek maak je ook kennis met bijzondere combinaties, denk bijvoorbeeld aan mascarpone-ijs met frambozenswirl en pistachenoten. Of wat dacht je van frambozenijs met zoute drop? Ook is er gedacht aan ijs op een stokje; waterijs, yoghurtijs of roomijs omhuld met chocolade. Mmm

Heb je wel zin in zoet, maar geen zin in al die calorieën? Kies dan voor roomijs op basis van zoete aardappel of banaan.

Lekker roomijs maken is één, maar lekker ijs serveren is een volgende. Ook lekkere hoorntjes en toppings maak je helemaal zelf met de recepten in dit boek. Serveer je gasten eens de allerlekkerste bolletjes roomijs overgoten met heerlijke karamelsaus in een ijscoupe van chocolade! Daar kun je beslist mee thuiskomen. In dit boek lees je precies hoe je dat doet!

Lekker ijs zelf maken Camilla Hamid, uitgeverij Deltas

Lees ook: Review: Koken met Karin – Bakken: Zoet & Hartig

Mijn mening

Als je eenmaal de basis van het roomijs maken weet, dan kun je eindeloos variëren. Kijk in een ijssalon eens op je gemak naar alle smaken die ze daar aanbieden (als je de kans krijgt om op je gemak te kijken) en laat je inspireren. Of bedenk zelf gewoon een lekkere smaak. Alles is mogelijk.

De ijsrecepten in dit boek worden volgens 3 verschillende methodes gemaakt. Voor de eerste methode heb je alleen slagroom en gecondenseerde melk nodig. Bij de tweede methode maak je roomijs op basis van ei en slagroom. De derde manier is een parfait en lijkt het meest op het roomijs wat je met een ijsmachine maakt.

Aan de slag

Op een middag zijn Joas en ik aan de slag gegaan met het maken van roomijs. Wij hebben eerst de basis gemaakt met roomijs en gecondenseerde melk. Deze basis maak je in slechts enkele minuten. Vervolgens hebben we het mengsel in drieën gesplitst om daar 3 verschillende smaken van te maken.

  1. Roomijs met muntchocolade en stukjes pure chocolade
  2. Mascarpone-roomijs met frambozenswirl en stukjes witte chocolade
  3. Oreo-ijs met gesmolten witte chocolade erdoor gemengd.

Alle drie de recepten staan in dit boek beschreven. Bij de tweede en derde soort heb ik er net een tikkie mijn eigen draai aan gegeven. Zo heb ik de pistachenoten vervangen door witte chocolade, want ik had geen pistachenootjes in huis. En bij het Oreo-ijs heb ik gesmolten witte chocolade toegevoegd, omdat ik Oreo en witte chocolade gewoon een perfecte combi vindt. Het leuke is; je kan er mag er helemaal zelf je eigen draai aangeven en doen wat jij het lekkerst vindt.

Het roomijs is ontzettend lekker geworden. De mascarpone geeft het ijs een heel frisse smaak, een combinatie om zeker te onthouden. Oreo-ijs is en blijft sowieso mijn favoriet. Ook het muntijs is ontzettend goed gelukt. Wat ik wel lastig vond is om met het frambozensaus een swirl in het ijs te maken. De saus mengt al snel helemaal met het ijs en op sommige plekken heb je helemaal geen frambozensmaak zitten. Toch nog eens oefenen. Dit zelfgemaakte ijs is wel ietsje harder dan het ijs wat je in de winkel koopt, daarom is het verstandig om het ijs zo’n 5 tot 10 minuutjes van tevoren uit de vriezer te halen.

Eindeloos veel variaties

Ook de andere manieren van ijs bereiden ga ik zeker nog eens proberen. Daarnaast heb ik al een heel aantal andere variaties bedacht. Ooit at ik eens monchou-ijs met kersen, alsof je monchoutaart eet. Die ene keer was ook meteen de enige keer dat ik deze smaak in een ijssalon ben tegengekomen, maar het was zo ontzettend lekker. Nu kan ik het gewoon zelf maken. Wellicht in combinatie met kandijkoekjes. Of roomijs met speculoospasta en met stukjes speculaas of schuddebuikjes als garnering. Mmm… lijkt mij lekker. Elin is gek op mokka-ijs, ook daar kunnen we vast en zeker een variatie mee bedenken. Kortom, ideeën te over.

Ook staat er een recept van soft-ijs in het boek. Die staat op mijn lijstje om binnenkort eens te maken. Er zit wel veel suiker in, dat is dan wel weer een beetje jammer.
O ja, je kunt ook op de gezonde toer gaan en ijs maken op basis van zoete aardappel of (volgens de meeste recepten) op basis van banaan. Hoewel ijs ergens bovenaan mijn lijstje van lekkerste dingen staat, zweeft banaan ergens onderaan mijn lijstje van vieste dingen. Ik denk niet dat ik heel snel op basis van banaan nicecream ga maken, maar het idee is zeker leuk bedacht.

Dus als je van ijs houdt en je vindt het leuk om het zelf te maken? Dan is dit boek zeker wat voor jou!

Productinformatie

Titel: Lekker ijs zelf maken
Auteur: Camilla Hamid
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 978-90-44759-73-0
Aantal bladzijdes: 96
Verschijningsdatum: mei 2021

Lees ook: Review: Feestelijke Mexicaanse hapjes van Los Taqueros
Lees ook: Recept: Ananas uit de oven op Portugese wijze

Reactie (1)

  • Lucie| 28 mei 2021

    Ice ice baby! Mmmmmmmm!

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *