Recensie: Stap voor stap mensen leren tekenen | Lise Herzog

Stap voor stap mensen tekenen

Elin houdt van tekenen. Ze vindt het leuk om kleurplaten in te kleuren, maar ook om zelf een tekening te maken en haar fantasie te laten spreken. Ook vindt ze het leuk om in haar TopModel boeken te tekenen en de meiden die in de boeken staan afgebeeld mooi aan te kleden met “zelfontworpen” kleding. Toen ik het boek Stap voor stap mensen tekenen bij Uitgeverij Deltas tegenkwam, dacht ik: dat is precies wat voor haar! Ze ging ermee aan de slag.

Stap voor stap mensen leren tekenen

Modellenboek voor beginnende tekenaars

Beginnende tekenaars die graag menselijke figuren op papier zetten,hebben de neiging zich te focussen op details, waardoor het overzicht op het geheel verloren gaat. Het menselijk lichaam lijkt gecompliceerd, maar is opgebouwd uit eenvoudige vormen. Als je de onderlinge verhoudingen daartussen ziet, begrijp je op welke manier de verschillende volumes met elkaar verbonden zijn en hoe ze veranderen naargelang de bewegingen en het perspectief. Dat is de basis om een realistische menselijke figuur te tekenen. Alle modellen in dit boek worden afgebeeld in karakteristieke houdingen en ontleed in slechts enkele eenvoudige stappen. Daarnaast komen verschillende afwerkingstechnieken aan bod, van potloden tot grafietstiften en van balpennen tot Chinese inkt, waarmee je elke figuur reliëf en dynamiek kunt geven.

Lees ook: Recensie: De grote kinderatlas | Uitgeverij Deltas

Mijn mening

Het is één van een eerste dingen die een kind tekent; een poppetje. In tekeningen van kinderen zie je regelmatig mensen terugkomen. Maar waarom vinden wij het als volwassenen dan zo moeilijk om een mens te tekenen? Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk en als je in dit boek bladert, dan lijkt het zelfs een makkie. Technisch bekeken begin je met het schetsen van een frame dat eigenlijk alleen uit cirkels en ovalen bestaat. Deze ovalen en cirkels verbindt je met elkaar en zo creëer je een menselijk lichaam. Het lijkt heel makkelijk, alleen is het wel van belang dat je alles in de juiste verhoudingen tekent.

In het boek staan een aantal voorbeelden. Zo leer je hoe je een vrouwelijk lichaam tekent en hoe je een mannelijk lichaam tekent. Ook laat de auteur je zien hoe je kinderen tekent en je leert dat een babylichaam qua verhoudingen anders is dan bij een ouder kind. In deze eerste lessen hebben we het alleen nog maar over stilstaande mensen, maar je kunt een mens ook in beweging brengen; lopen, rennen, buigen, omdraaien, dansen en nog veel meer. Vervolgens laat de auteur zien hoe je een mens kunt laten zitten en liggen en wordt er aandacht besteed aan vormen en spieren. De laatste lessen gaan over het aankleden van het lichaam. Je leert hoe je een T-shirt tekent, een overhemd, een broek en een rok en je leert meer over plooien en vouwen in kleding.

Stap voor stap mensen tekenen | UItgeverij Deltas

Een tekening afmaken

Er is nog meer, na het schetsen van een menselijk figuur wil je deze natuurlijk ook reliëf en dynamiek geven. Dat kan op verschillende manieren en deze verschillende manieren wordt ook uitgelegd in het boek; met potlood, fijne viltstift, balpen, pen en inkt, oude brushpen en met een zwarte potlood. Met een dunne viltstift, grafietstift en zacht potlood, verschillende viltstiften, pen, verschillende potloden, houtskool en met twee viltstiften.

Bij de schetsen en de voorbeelden in het boek staan telkens korte stukken tekst waarin uitleg wordt gegeven. Het boek is wel meer bedoeld voor oudere kinderen en volwassenen, de teksten zijn voor Elin nog te hoog gegrepen. De voorbeelden die in het boek zijn echter zo duidelijk stap voor stap afgebeeld, dat het eenvoudig is om deze stappen simpelweg te volgen en er toch wat moois van te maken. En zeg nou zelf, een kind van 7 hoeft ook nog niet perfect te kunnen tekenen. Dat kan ik immers ook niet. Als ze hun best doen is het al leuk en goed genoeg. Maar als je van tekenen houdt en er steeds beter in wilt worden dan is het boek zeker de moeite waard.

Er is ook een variant verkrijgbaar waarin je leert om stap voor stap dieren te tekenen.

Productinformatie

Titel: Stap voor stap mensen tekenen – modellenboek voor beginnende tekenaars
Auteur: Lise Herzog
ISBN: 978-90-44758-50-4
Aantal pagina’s: 32
Verschijningsdatum: mei 2021

Stap voor stap mensen tekenen

Lees ook: Review: LEGO DOTS BFF Armbandenset
Lees ook: Review: Sticker op Nummer | Crayola Creations

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *