Review: Milieuvriendelijke Shampoo Bars zonder plastic verpakkingen

Shampoo Bars | Voor een plasticvrije badkamer

Alweer enige tijd geleden waren we met ons gezin in het Museon, een museum in Den Haag. Op dat moment was er een thematentoonstelling met als thema ‘Plastic Soep’. Er waren veel indrukwekkende foto’s te zien, zoals van een ooievaar die verstrikt raakte in een plastic zak, en van een vogel waarvan je de inhoud van zijn buik kon zien. Gevuld met plastic dus. Indrukwekkend. Plastic is vandaag de dag een groot probleem. Een probleem dat alleen maar groter wordt als er niet snel verandering in komt. Een verandering die jij vandaag al teweeg kunt brengen. In slechts enkele handelingen kun jij het grootste deel van alle plastic verpakkingen in de badkamer vervangen door milieuvriendelijke varianten zoals Shampoo Bars. Een druppel op de gloeiende plaat? Maar al die druppels bij elkaar is wel een heel grote plas.

Wist je dat …

… we per persoon zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen gebruiken?
… er jaarlijks ongeveer 311 miljoen ton nieuw plastic wordt aangemaakt?
… de productie van plastic jaarlijks met 8% stijgt?
… 91% van al het plastic niet wordt gerecycled?
… het bijna 400 jaar duurt om plastic af te breken?
… een groot deel van alle plastic verpakkingen in de oceaan terechtkomt?
… dit veel schade aanricht bij vogels, zeedieren en vissen?
… het niet lang meer duurt voordat er meer plastic dan vissen in de oceanen te vinden is?

Schrikbarende cijfers. Schrikbarende ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de badkamer. Hoeveel plastic verpakkingen van douchegel, shampoo en tandpasta staan er? Bij mij in de badkamer is dat alles bij elkaar opgeteld flink wat. En als de fles leeg is, wordt het in de prullenbak gegooid. Zonde eigenlijk. Dat kan anders.

Shampoo Bars

Shampoo Bars is opgericht door een kleine groep mensen die zich willen inzetten voor een schonere wereld. En een schonere wereld begint bij jezelf en al snel werd een webshop opgericht. Een webshop met als doel om het gebruik van plastic verpakkingen in de badkamer drastisch te verminderen.

De woorden biologisch, milieubewust, duurzaam of gezond wordt vaak aan het woord “duur” gekoppeld. Iedereen wil best bijdragen aan een duurzamer, milieubewuster en gezonder leven, maar het prijskaartje dat er vaak aan hangt schrikt mensen toch vaak af. Shampoo Bars laat zien dat het anders kan. Eén shampoo bar van 60 gram gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee en vervangt daarmee 3 plastic shampooverpakkingen. Eén shampoo bar is dan wel duurder in aanschaf, maar omdat je er veel langer mee doet, ben je omgerekend toch goedkoper uit dan de meeste reguliere shampoos. En, het belangrijkste van alles, daarmee zorg je ook nog eens voor minder plastic gebruik in de badkamer.

Bij Shampoobars.nl zijn er verschillende soorten shampoos verkrijgbaar. Van een shampoo tegen vet haar tot anti-roos shampoo, van shampoo voor alle haartypen tot shampoo voor krullen haar. Van lavendel tot papaja-kers, van kokos tot vanille. Ook voor jouw haartype is er zeker een geschikt exemplaar te vinden in een geur die jij lekker vindt.

Visie

De visie van Shampoo Bars is het reduceren van plastic mogelijk maken voor iedereen en de mogelijkheid bieden voor een milieubewuste en duurzame douche-ervaring. Minder plastic verbruik en meer bewustwording van de voetdruk die wij achterlaten. Ons doel is om het gebruik van plastic volledig te vervangen voor duurzame alternatieven zoals een Shampoo Bar. 

Lees ook: Review: Too Good To Go | Stop voedselverspilling!

Niet alleen Shampoo Bars

Niet alleen shampoo wordt verpakt in plastic flessen en is vervangbaar door een milieuvriendelijker variant. Ook douchegel, conditioner, tandpasta, bodylotion en deodorant is vaak verpakt in een plastic fles. En kijk eens naar je tandenborstel, haarborstel en kam. Juist. Plastic. Naast shampoo bars kun je bij Shampoobars.nl meteen nog meer bestellen, denk aan conditioner bars, body bars, natuurlijke deodorant, body lotion, een bamboe tandenborstel, wasbare wattenschijfjes en nog veel meer. Zo goed als al je plastic verpakkingen en gebruiksproducten in je badkamer kun je dus snel en makkelijk vervangen. Het meeste daarvan kun je zelfs bij Shampoobars.nl bestellen. Bovendien is de verzending gratis, dus voor de verzendkosten hoef je het ook niet te laten.

Over de verpakking

De verpakking van de Shampoo Bars en de doosjes waarin de bars verstuurd worden zijn volledig biologisch afbreekbaar en 100% plasticvrij. Het papier van het doosje is gemaakt van naaldhout en heeft een zuivere samenstelling. Dat maakt het geschikt om na gebruik te recyclen. Zelfs de groene ‘opvulchipjes’ zijn samengesteld uit 100% natuurlijke grondstoffen: lucht, water en plantaardig zetmeel.

Shampoobars.nl

Mijn mening

Al eerder heb ik eens een setje met een shampoo bar, body bar en conditioner in huis gehad. Het is waar wat ze zeggen, je doet er lang mee. Heel erg lang. Nu heb ik weer een nieuwe body bar in huis en na een week of twee er dagelijks mee gewassen te hebben is de bar nog nauwelijks geslonken.

Maar op een dag was de shampoo bar en body bar op en greep ik weer naar die plastic fles. Waarom? Geen idee. Gemakzucht, gewenning, merktrouw? Bedenk maar een smoes. En nee, met een shampoo bar of body bar is helemaal niks mis mee. Ze ruiken heerlijk, ze schuimen goed en je haar en je huid voelen zacht aan na gebruik. Hoewel. Ik vind het toch behoorlijk lastig om van ‘mijn’ merk en soort shampoo dat ik al jaren- en jarenlang gebruik (ik denk al meer dan 20 jaar) af te stappen. Mijn haar voelt gewoon prettig aan bij het gebruik van deze shampoo, mijn dunne haar wordt er toch voller van. Een persoonlijk dingetje dus.

En toch ga ik het doen. Vandaag nog. Nu meteen. Ik ga naar de website van Shampoo Bar en bestel een combiverpakking met en shampoo bar & body bar. Na even wikken en wegen kies ik voor citroen, niet omdat mijn haar nu zo vet is, maar omdat ik citroen gewoon lekker fris vindt ruiken. Vooral in de zomermaanden vind ik het een heerlijke geur. Doe je mee? Zet jij samen met mij die belangrijke stap naar een milieubewuste leefstijl? Bestel dan jouw shampoo- of body bar via deze link.

Lees ook: Uitje met kinderen: Museon | Den Haag
Lees ook: Review: Correctbook | Eindeloos schrijven, voor iedereen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *