Review: Letterpret – het doeboek voor deze zomer van Bol.com

Letterpret doeboeken van Bol.com en WPG media

Om kinderen te helpen hun leesniveau tijdens de zomervakantie op peil te houden, brengt de bol.com bollebozen in samenwerking met WPG Kindermedia twee doeboeken uit; ‘Letterpret!’. Een voor kinderen van 4 tot 6 jaar en een voor kinderen van 7 tot 9 jaar. Met deze boeken vol bekende karakters, verhalen en activiteiten zijn kinderen op een leuke manier met taal bezig.

De Gorgels, Dolfje Weerwolfje en André het astronautje

De twee Letterpret doeboeken zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 6 en van 7 tot 9 jaar en staan vol korte verhaaltjes, spelletjes, kleurplaten, quizzen en zelfs recepten. Hiermee stap je in de wereld van karakters als Woezel en Pip, De Gorgels, Kikker, Fien en Teun, Mees Kees, Dolfje Weerwolfje, Dogman en André het astronautje

Ook voor kinderen die leven in armoede – Stichting Jarige Job

Bol.com bollebozen wil de doeboeken beschikbaar maken voor ieder kind in Nederland en doneert daarom voor elk verkocht exemplaar een doeboek aan Stichting Jarige Job. Kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er thuis geen geld voor is, krijgen zo een Letterpret doeboek in hun verjaardagsbox van Jarige Job.

Onbewust bezig met taal

Het leesniveau van kinderen die leren lezen kan tijdens de zomervakantie flink achteruitgaan. Veel kinderen die dan niet of nauwelijks lezen, vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling.

Door deze ‘zomerdip’ kunnen kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar niet verder waar ze gebleven waren. Met een doeboek vol verhalen en puzzels blijft een kind onbewust bezig met taal, waardoor het leesniveau op peil blijft.

Letterpret van Bol.com

Lees ook: Review: Squla – Leuk leren | Met kortingscode

Voorkom een zomerdip met deze tips

Als kinderen in de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, dan kunnen ze zomaar 1 à 2 AVI-niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling. Het is van belang om dat te voorkomen. Met deze 5 tips kun je een zomerdip voorkomen:

Tip 1: Lezen = lezen

Lezen is lezen; of het nu een boek is, een stripverhaal, een menukaart, een plattegrond of de folder van de dierentuin of pretpark. Ga aan het begin van de vakantie samen met je kind naar de bieb en laat het zelf een aantal boeken uitzoeken. Dit kunnen stripboeken, leesboeken of informatieve boeken zijn, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je kind dagelijks een minuut of 10 leest.

Tip 2: Maak een leesbingo

Op een aantal scholen wordt er standaard een leesbingo uitgedeeld aan het eind van het schooljaar. Als kinderen hun bingokaart vol hebben mogen ze die aan het begin van het nieuwe schooljaar bij hun leerkracht inleveren en soms krijgen ze zelfs een klein presentje, bijvoorbeeld een boekenlegger. Krijgt jouw kind geen leesbingo van school mee naar huis? Maak er dan eenvoudig zelf eentje. Een bingokaart bestaat uit een aantal vakjes. In elke vakje schrijf je een plek of situatie, bijvoorbeeld:

Ik heb 10 minuten gelezen:

 • in mijn pyjama
 • op de schommel
 • liggend in het gras
 • in de speeltuin
 • met een zonnebril op
 • samen met mijn favoriete knuffel
 • op de vierde trede van de trap
 • op de tafel
 • in de auto
 • voor het ontbijt
 • met een pet op
 • voor het slapengaan
 • tegen een boom
 • in het bos
 • op het toilet
 • enz. enz.

Steeds als je kind een opdracht heeft voltooid mag het één vakje inkleuren. Bingokaart vol? Dan geef je je kindje de beloning die je vooraf hebt afgesproken. Een beloning hoeft zeker niet groot te zijn.

Tip 3: Ondertiteling

Kies je tijdens het kijken van een film regelmatig voor Nederlands gesproken? Kies eens een keer voor Nederlandse ondertiteling. Hiermee pikken kinderen toch weer zo’n anderhalf uur aan lezen mee.

Tip 4: Luisterboek in combinatie met leesboek

Ja dat kan, lezen en luisteren tegelijk. Download via de Online Bibliotheek een luisterboek en haal in de bibliotheek hetzelfde boek. Laat je kindje meelezen in het boek terwijl hij het verhaal meeluistert via de telefoon. Een luisterboek is trouwens ook ideaal voor onderweg naar je vakantiebestemming. Koptelefoon op en je hoort je kind de komende uren niet meer.

Tip 5: Goed voorbeeld doet goed volgen

Als jij veel leest zal je kind ook sneller geneigd zijn om een boek te pakken en lekker te gaan lezen. Goed voorbeeld doet immers goed volgens. Hoe gezellig is het om samen tegen elkaar aan op de bank te kruipen met een boek.

De Letterpret doeboeken zijn te bestellen via Bol.com

Lees ook: Review: Het grote Bosatlas puzzelboek | Denksport
Lees ook: Review: Squla Zomerboek | Denksport Junior

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *