Pakketten versturen vanuit je webshop; maak van elke bestelling een feestje

Pakketten versturen, maak een feestje van elke bestelling

Denk eens terug aan al die keren dat je een besteld pakketje hebt ontvangen en deze vervolgens hebt uitgepakt. Welk pakketje is je het meest bijgebleven? Dat is waarschijnlijk het pakketje dat op een bijzondere manier was ingepakt, waar nog een leuke persoonlijke boodschap bij zat of andere leuke extra’s. Als jij een webwinkel hebt en vaak pakketjes verstuurt dan is het goed om na te denken over de manier waarop jij je pakketjes verzendt. De ervaring die jouw klant bij het openen van een bestelling heeft, is van grote invloed op de verkoopcijfers van jouw webwinkel. Door een positieve ervaring komen klanten bij je terug en dat is natuurlijk wat je wilt. In dit artikel geven wij je een paar inpaktips om van het versturen van pakketten iets bijzonders te maken.

Zorg voor aansluiting bij jouw huisstijl

Het pakketje dat je verstuurt is jouw uitstraling, het laat zien wie jij bent. Je kunt bij je klant een goede indruk achterlaten door het pakketje met zorg in te pakken. Laat de huisstijl van jouw bedrijf terugkomen in de doos, de tape waarmee je de doos dichtmaakt, het kleurgebruik, maar ook de materiaalkeuze. Laat met name ook de materiaalkeuze aansluiten bij de visie van jouw bedrijf.

Kies voor bewust

Houd duurzaamheid in je achterhoofd. Ga zoveel mogelijk voor materialen als karton en papier die makkelijk te recyclen zijn. Kies ook voor een kartonnen doos die passend is voor de producten die je wilt verzenden. Je klant zit er immers niet op te wachten om een grote doos vol met plastic opvulmateriaal te ontvangen. Bovendien stellen veel van jouw klanten een hoge prioriteit aan duurzaamheid. Daarom kan het zich lonen om nét dat stapje verder te gaan en op zoek te gaan naar duurzame kartonnen dozen en opvulmaterialen. En ga je kartonnen dozen bestellen? Kies dan voor meerdere formaten zodat je altijd de juiste doos kunt pakken die perfect bij het te verzenden product past, zodat je minder opvulmateriaal nodig hebt.

Dozen hergebruiken

Als webshopeigenaar krijg jij je producten via jouw leveranciers aangeleverd. Veelal in kartonnen dozen. Wat doe jij met deze dozen? Deze dozen kun jij hergebruiken. Door dozen te hergebruiken kun jij het milieu enorm ontlasten. Verzend jouw producten in zo’n doos naar je klanten. Daarbij kun je een briefje met onderstaande tekst op de doos plakken (als voorbeeld):

Hergebruikte verzenddozen
Bij het verzenden van bestellingen gebruiken wij hergebruikte dozen die wij ontvangen van bijvoorbeeld onze leveranciers. Het hergebruiken van dozen is milieuvriendelijk en duurzaam. Het kan zijn dat de bestelde artikelen geleverd worden in een doos van een andere merk of leverancier. Pak altijd eerst de bestelling uit om te zien of jouw bestelde artikel in de doos zit.

Bestel zoveel mogelijk bij dezelfde leverancier

Als webshopeigenaar heb je diverse materialen nodig om je bestellingen in te pakken. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen dozen in verschillende formaten, tape waarmee je de dozen goed kunt afsluiten, opvulmateriaal om de producten te beschermen of CMR vrachtbrieven die gebruikt worden bij internationaal vervoer over de weg. Bestel al het verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk bij dezelfde leverancier. Dat bespaart kosten, maar is ook duurzamer en milieuvriendelijker, omdat je dan maar één bestelling hoeft te doen waarbij alles tegelijkertijd wordt verzonden en geleverd.

Waarom zou je makkelijk doen als het ook moeilijk kan?

Een pakketje inpakken heeft als voornaamste doel om het product tijdens de verzending te beschermen. Het enige wat je nodig hebt is een stevige doos, sterk tape en eventueel opvulmateriaal. Dat is makkelijk. Maar waarom zou je makkelijk doen als het ook moeilijk kan en het je meer omzet oplevert? Een mooie verpakking kan in eerste instantie meer opleveren dan jij zou denken. Het is natuurlijk veel leuker om een leuk, speciaal ingepakt pakketje te ontvangen dan een saaie kartonnen doos. Klanten zien het wanneer hun bestelling met zorg is ingepakt. Ze maken er vaak een foto van en delen het op hun social media. Je krijgt positieve recensies en je klanten zullen eerder geneigd zijn om nog eens bij je terug te komen voor een volgende aankoop.

Lees ook: Heeft jouw bedrijf de gunfactor? Zo werk je eraan!

Maak van elke bestelling een feestje; 6 ideeën

Pak elke bestelling met zorg en aandacht in zodat het voor je klant een feestje is om uit te pakken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar het moet natuurlijk ook voor jou wel rendabel en leuk blijven. Als je eigenaar bent van een kleine webshop en je hebt dagelijks niet zoveel bestellingen, dan kun je dat veel makkelijker doen dan wanneer je dagelijks tientallen of honderden bestellingen hebt. Hieronder noemen we een aantal ideeën om van elke bestelling een feestje te maken.

  • Pak de producten in een leuk cadeaupapiertje in. Laat bijvoorbeeld cadeaupapier drukken met het logo van jouw webwinkel.
  • Ook lintjes en strikjes doen het vaak heel goed.
  • Bedank jouw klant en voeg een coupon met een kortingscode toe voor de volgende bestelling. Zorg er wel voor dat deze kortingscode echt van waarde is voor jouw klant.
  • Voeg samples aan de bestelling toe; wat je toevoegt is afhankelijk van de producten die je in de webwinkel verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan proefmonsters, boekenleggers, een doosje met 2 bonbons, een klein zakje met thee, een handzeepje, enz. Sluit hierbij zoveel mogelijk aan bij de andere artikelen in je webwinkel en stuur iets kleins mee van een (ander) product dat je in de webwinkel verkoopt.
  • Werk samen met andere ondernemers bij jouw uit de buurt. Stel met elkaar een pakketje samen met een aantal proefmonsters of kortingsbonnen met daarbij een flyer of visitekaartje. Voeg bij elke bestelling dit setje met promotiemateriaal toe en stuur mee.
  • Voeg een kaartje met een persoonlijke boodschap toe.

Hoe maak jij van elke bestelling een feestje voor je klant?

Lees ook: Zakelijke lening aanvragen? Hier moet je op letten
Lees ook: Een tuinkamer als thuiskantoor; dit zijn de voordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *