Review: Splurt | White Goblin Games

Splurt! een woordspel van White Goblin Games

Splurt! is een nieuw woordspel uitgegeven door White Goblin Games. Een woordspel dat Elin en Joas graag spelen in de vorm van Pim Pam Pet. Splurt! lijkt erop, maar is flink wat uitgebreider en de spelregels zijn net even anders, maar voor de kinderen niet minder leuk. En bovendien een goede oefening. Ik vertel je meer over Splurt!

Splurt!

Splurt! is het leukste woordspel voor spelers met een snelle reactie. In het spel probeer je zo snel mogelijk een woord te vinden dat overeenkomt met de 2 aanwijzingen. Denk snel en probeer als eerste het juiste antwoord te geven. De speler die aan het einde de meeste kaarten heeft verdiend, wint het spel!

Inhoud van het spel

  • 100 dubbelzijdige speelkaarten
  • Spelregels

Voorbereiding

Pak een aantal kaarten. Het aantal kaarten dat je pakt is afhankelijk van de gewenste speelduur.

  • Kort spel: 20 speelkaarten
  • Standaard spel: 35 speelkaarten
  • Lang spel: 50 speelkaarten

Schud de kaarten en leg de stapel met de roze zijde naar boven in een trekstapel in het midden van de tafel. De overige kaarten gaan terug in de doos.

Spelregels

Een speler (of de spelleider) draait de bovenste kaart van de trekstapel om naar de zwarte zijde en legt deze naast de trekstapel. Nu is er zowel een vraag als een aanwijzing zichtbaar. Bijvoorbeeld: een stad – eindigt op een T. De speler die als eerste een antwoord roept dat voldoet aan de aanwijzingen, krijgt de kaart. De volgende kaart wordt opengedraaid. Zo gaat het spel door tot er geen kaart meer kan worden omgedraaid. De speler die de meeste kaarten in bezit heeft wint het spel.

Opmerking 1: als meerdere spelers tegelijkertijd een goed antwoord geeft, of als er geen antwoord mogelijk is, dan wordt de kaart onderop de trekstapel gelegd.

Opmerking 2: bij discussie of het genoemde antwoord wel juist is, beslist de meerderheid (of je zoekt het op, Google is je beste vriend).

Lees ook: Review: Spookslot | 999-Games

Mijn mening

Een plant of bloem, iets wat glinstert, een ijssmaak, een kledingstuk, een staat of provincie, een vis, een insect, een snack, … Komt het je bekend voor? Pim Pam Pet, wie kent het niet. De kinderen vonden in onze spellenkast een exemplaar van Pim Pam Pet van ruim 30 jaar oud dat vroeger van mij is geweest. Volgens mij heb ik het als kind heel vaak gespeeld en nu spelen de kinderen het vaak. Ze bedenken allerlei varianten; zo snel mogelijk een antwoord roepen, of hele A4-tjes volschrijven met woorden in de gedraaide letter zolang een spinner ronddraait.

Splurt! lijkt op Pim Pam Pet, maar is flink wat uitgebreider. Er zijn 100 onderwerpen en evenzoveel aanwijzingen. Wat anders is dan Pim Pam Pet is dat het antwoord niet met een bepaalde letter moet beginnen, maar dat de aanwijzing ook best anders kan zijn, bijvoorbeeld bevat een D, of met 2 lettergrepen, of zonder R, of met 3 letters, of eindigt op een M, enz. Veel gevarieerder dus.

Splurt! is een leuk spel om samen met de kinderen te spelen waarbij ikzelf dan de spelleider ben. De kinderen zijn 6 en 8 jaar, dus het is wel van belang om even een stapeltje kaarten samen te stellen met vragen die ze sowieso weten. Een dier of een ijssmaak weten ze prima tientallen antwoorden te bedenken, maar wat de naam van een atleet is weet ik nog niet eens, laat staan de kinderen.

Net als bij Pim Pam Pet heeft het spel spelregels. Natuurlijk. Maar ook dit spel biedt genoeg mogelijkheden om zelf varianten te bedenken.

Partyspel

Splurt! valt onder de categorie partyspellen. Het is dan ook zeer geschikt om met een groep vrienden te spelen. Ook is het zeer geschikt voor bijvoorbeeld scoutinggroepen. Een partyspel is natuurlijk het leukst als je het met een grotere groep speelt. Toch is Splurt! ook leuk met een klein groepje. Nee, ik vind het geen spel om het samen met mijn man te spelen, dan hebben we toch echt uitdagendere en leukere spellen in de kast liggen. Voor de kinderen vind ik het wel ontzettend leuk, en ook nog eens ontzettend leerzaam. Als ik zie hoeveel A4-tjes de kinderen al vol hebben geschreven met woorden! En fantastisch. Het zal vast niet allemaal goed geschreven zijn, maar ze oefenen daarmee wel hun motorische vaardigheden en spelling. En wanneer de kinderen ervoor kiezen om als snelste het antwoord te roepen, dan oefenen ze daarmee hun reactievermogen.

Productinformatie

Titel: Splurt!
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2+
Speelduur: 15 minuten bij een standaard spel
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: Qwixx Longo | White Goblin Games
Lees ook: Review: Alles op 1 kaart | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *