Review: Cobble Hill puzzel Coral Sea – 2000 stukjes

Cobble Hill puzzle Coral Sea

Puzzelen is weer helemaal in! Wie over wat extra tijd beschikt, schrikt niet terug voor een flinke uitdaging. Ook is het maken van een legpuzzel een fijne afwisseling voor iedereen die veel achter een beeldscherm zit. De legpuzzel voor volwassenen is met een ware comeback bezig en dat is een goede zaak. Of het nu een puzzel van 1000, 1500, 2000 of 3000 stukjes is, niets lijkt te gek, ze vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Maar wat doet puzzelen eigenlijk met je? In dit artikel zet ik 5 (gezondheids)voordelen van puzzelen voor je op een rijtje. En daarnaast laat ik je de prachtige puzzel die ik pas heb gemaakt zien. Een puzzel van het Canadese topmerk Cobble Hill, de Coral Sea van 2000 stukjes.

Een vorm van meditatie

Van puzzelen word je zen. Het helpt je ontspannen. Je wordt er helemaal rustig van. Het zorgt niet alleen voor meer rust in je hoofd, het biedt tevens een goede afleiding. Bij het maken van een legpuzzel heb je niet te maken met tijdsdruk, maar het is wel belangrijk dat je scherp, alert, gefocust en geconcentreerd blijft. Als je een puzzel maakt, gaan je hersenen in de zogenaamde alfa-staat. De alfa-staat is een staat van ontspanning, terwijl je wel alert bent en blijft. De ideale leerstaat. Deze gemoedstoestand is te vergelijken met hoe je je voelt als je aan het mediteren bent.

Puzzelen verlaagt je stressniveau, maar tegelijkertijd krijg je er wel meer energie door. Het gevolg daarvan is dat je stemming verbetert, je geconcentreerd kunt leren of werken, je beter slaapt, wat er weer voor zorgt dat je de volgende dag weer fris en fruitig aan de slag kunt. Een vicieuze cirkel dus.

Hersengymnastiek

Tijdens het puzzelen train je onbewust je hersenen. Er wordt een beroep gedaan op de ruimtelijke informatieverwerking en dat is goed voor je geheugen. Hoort het stukje nu hier, of toch daar? Hoe uitdagender de puzzel is, hoe meer je geheugen getraind wordt. Als iets moeite kost, dan doe je ook echt iets met je hersenen. Of je – net als bij schaken en dammen – slimmer wordt van puzzelen is niet te zeggen, er zijn namelijk geen wetenschappelijke studies naar gedaan. Wel zou puzzelen je creatiever maken én je probleemoplossend vermogen verhogen.

Een sociale activiteit

Puzzelen was nog nooit zo gezellig geweest. Met elkaar tussen al die honderden stukjes op zoek gaan naar dat éne stukje. Puzzelen is een activiteit om samen met je partner of samen met je gezin te doen. Je bent gezellig samen bezig en ondertussen kun je met elkaar gesprekken voeren. Gesprekken die je niet tijdens een avondje Netflixen kunt voeren. Bovendien is het veel makkelijker praten, en kun je vaak ook beter luisteren, als je met je handen ergens mee bezig bent en je ogen ergens anders op gericht zijn dan op elkaar. Op deze manier worden vaak de mooiste en diepste gesprekken gevoerd waarbij je soms recht in het hart van de ander kunt kijken.

Je wordt er blij van

Enkele uurtjes samen puzzelen levert je niet alleen een fijne en gezellige middag of avond met elkaar op. Als het jullie lukt om steeds meer stukjes op de juiste plek te leggen dan geeft dat voldoening. Elke keer wanneer jij dat euforische gevoel krijgt wanneer je een stukje vindt dat past, dan komt er in je hersenen een stofje vrij dat ervoor zorgt dat je blij wordt. Het stofje dat vrij komt heet dopamine en wordt ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd. Daardoor krijg je er meer en meer zin in om de puzzel helemaal af te maken.

Genieten van een prachtig eindresultaat

Voordat je het weet is de puzzel dan ook daadwerkelijk af. Dat heb je toch maar weer met elkaar gefikst. En daar mag je best trots op zijn. Het geeft je niet alleen een gezonde dosis voldoening, ook nog eens een flinke boost zelfvertrouwen. Je kunt niet wachten om de volgende puzzel uit de kast te pakken en opnieuw de uitdaging aan te gaan.

Lees ook: Review: Legpuzzel Olifanten op Reis Amsterdam | Tucker’s Fun Factory

Cobble Hill Puzzle Coral Sea

En dat genieten deed ik met de Cobble Hill Puzzle Coral Sea van 2000 stukjes. Nee, het was geen makkelijke puzzel, ik deed er maandenlang over. Dat is niet erg. Zo heb je veel langer plezier van één puzzel. De afbeelding van de Coral Sea puzzel is prachtig, dus het was sowieso al een genot om de puzzel te maken. Alle stukjes zijn verschillend, dus je hoefde je ook nooit af te vragen of een stukje nu wel of niet past. Ook de kwaliteit van de stukjes is ontzettend goed, een fijne puzzel om te maken. Het eindresultaat mocht er vervolgens dan ook zijn, wat een prachtige plaat!

Cobble Hill is, als het gaat om legpuzzels, een topmerk uit Canada. Cobble Hill is opgericht in 2005 met de gedachte om puzzels met mooie hoogwaardige afbeeldingen te maken, voor puzzelliefhebbers over de hele wereld! De kernwoorden van Cobble Hill zijn nostalgisch, levendig, vertederend, lief, duurzaam en van goede kwaliteit. Dit merk, wellicht in Nederland nog niet zo bekend, heeft een flink aantal puzzels in het assortiment. Kleinere van 350 of 500 stukjes. Maar ook grote puzzels van 1000 en 2000 stukjes. En de afbeeldingen? Die zijn allemaal even mooi! Ben je puzzelliefhebber? Kijk dan ook zeker eens bij dit prachtige merk!

Lees ook: Review: Escape Puzzel 9: Unicorn | Ravensburger
Lees ook: Review: Say Cheese | Eureka Ah!Ha Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *