Recensie: Censuur | Esther van der Ham

Censuur | Esther van der Ham

Pasgeleden verscheen het vierde deel in de C-serie met als titel Censuur, geschreven door Esther van der Ham. Ik heb het boek mogen zien groeien (letterlijk en figuurlijk) vanaf het moment dat het manuscript slechts uit een paar hoofdstukken bestond tot aan dit boek. Dat was superleuk. Van de eerste drie delen in de C-serie staat al een recensie op mijn blog. Van Esther ontving ik nu ook dit vierde deel.

C-serie

Confrontatie is het derde deel in de C-serie. Het boek is los te lezen, je zult er alleen hoofdpersonen in terug zien komen die je in eerdere delen ook bent tegengekomen:

  • Eerste deel: Controle: Marjolein is de hoofdpersoon.
  • Tweede deel: Contact: hierin staat Emma centraal, de oudere zus van Marjolein.
  • Derde deel: Confrontatie: gaat over Annabel, de dochter van Emma.
  • Vierde deel: Censuur: gaat over Lisa, de dochter van Marjolein en dus een nichtje van Annabel.
  • Vijfde deel: Carrousel: dit deel gaat over Sven en zijn ex-vrouw Mel en hun kinderen Boy en Lidy. Sven is de zoon van Emma en broer van Annabel.

Censuur

Lisa werkt als journalist op de redactie van een plaatselijke krant. Als zij een kritisch artikel schrijft over de eigenaar van hotel De Papierfabriek, komen er bedreigingen binnen.  Vanwege dit kritische stuk verliest de krant veel adverteerders en Tom wordt ingehuurd om de krant weer rendabel te maken. Het contact tussen Tom en Lisa begint erg slecht met een grote beschuldiging. Lisa moet nu allerlei werkzaamheden verrichten om de adverteerders weer terug te winnen, naar het doen van onderzoek rondom het hotel komt niet veel meer van terecht.

Als Lisa ook thuis wordt bedreigd, besluit ze om een poosje onder te duiken bij haar nicht Annabel die in Zuid-Limburg een Bed & Breakfast runt. Lisa vertelt niemand waar ze zit en werkt vanuit de B&B verder aan haar onderzoek naar hotel De Papierfabriek. Want dat er iets niet in de haak is, dat is haar wel duidelijk. Ze is vastbesloten om het tot de bodem uit te zoeken. Koste wat het kost.

Hoever ga je voor de waarheid?

Dennis, de partner van Lisa, wordt het allemaal te veel en stuurt Lisa een mail dat hij het contact met haar verbreekt totdat Lisa stopt met het onderzoek. Maar Lisa blijft vastbesloten om door te gaan.  Als Annabel naar het ziekenhuis moet, omdat de geboorte van hun zoontje zich 5 weken te vroeg aandient, moet Lisa een nieuwe gast van het B&B ontvangen. De verrassing is groot als Tom voor de deur staat, maar ze hebben een gezellig weekend en Tom laat zich van een heel andere kant zien.

Maar op een dag wordt Floortje, het 3-jarig dochtertje van Annabel en Jorg, ontvoerd. In een rubriek van de krant staat waar ze Floortje kunnen vinden in ruil voor Lisa. Lisa neemt contact op met een bevriende politieagent. Lukt het hen om Floortje uit handen van de ontvoerders te redden? En hoever moet je gaan om de waarheid boven tafel te krijgen? Is dat het leven van je kleine nichtje en van jezelf waard?

Mijn mening

Net als de eerste drie delen, is ook dit deel weer een boek dat je in één keer wilt uitlezen.  De schrijfstijl van Esther vind ik heel prettig. De eerste 10 hoofdstukken heb ik ondertussen denk ik wel 20x gelezen, en toch verveelt het geen moment.
Waar de eerste drie delen veel zwaarder waren qua thema (depressie, overlijden partner/vader, gevangenisstraf, drugs, gedwongen prostitutie) is dit boek veel minder zwaar, maar zeker niet minder spannend. Dit boek neigt zelfs naar een thriller, met een vleugje romantiek. Doordat de thematiek minder zwaar en minder persoonlijk is, beleef je dit boek ietsje minder intens dan het vorige deel. Het leuke is wel dat je in dit deel komt te weten hoe het leven van Annabel verder is gelopen nadat ze is afgekickt van de drugs.

Niets is wat het lijkt

Dit boek is van begin tot het eind toe spannend. De korte hoofdstukjes tussendoor, die vanuit de bedreiger zijn verteld, zetten je steeds weer op een ander, maar verkeerd been. Elke persoon die in het boek voorkomt zou de bedreiger kunnen zijn. Wie is er nu nog te vertrouwen? Niets is wat het lijkt. Pas in één van de laatste hoofdstukken wordt duidelijk wie de dader en bedreiger is.

Waar ik bij het derde deel nog het gevoel had dat het eind van het boek veel te open was en ik niet kon wachten op deel vier, heeft dit boek wel een gesloten einde. Gelukkig. Natuurlijk blijven er nog wat draadjes open, maar het heeft wel echt een eind. Je hunkert daardoor minder naar een volgend deel, al ben ik wel blij dat die al wel in de maak is en kan ik stiekem toch niet wachten totdat deze uit is. Elk boek heeft toch weer een ander hoofdpersoon en is een ander verhaal, maar het leuke is wel dat alle familieleden in meerdere of in mindere mate weer terugkomen in de boeken en je zo een band opbouwt met de familie.

Productinformatie

Titel: Censuur
Auteur: Esther van der Ham
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-40-8
Aantal pagina’s: 268

Censuur | Esther van der Ham

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *