Recensie: De zeven zussen deel 6 – Zon | Lucinda Riley

De zeven zussen deel 6 zon Lucinda Riley

Zojuist heb ik het boek Zon dichtgeslagen, na het al een week of 10 in huis te hebben. Zon is het 6e deel in de serie van De Zeven Zussen. Het is met ruim 700 bladzijdes het dikste boek tot nu toe in deze serie. Op Facebook lees ik reacties dat de auteur zichzelf weer overtroffen heeft. Maar of ik dat ook vind? Je leest het in deze recensie.

De zeven zussen deel 6 – Zon

Wat voorafging

Als Pa Salt is overleden komen alle 6 de zussen naar Atlantis, hun ouderlijk huis in het meer van Genève. Pa Salt heeft voor elke zus een brief nagelaten, maar ook een toepasselijke spreuk en de coördinaten van de plek waar hun adoptievader hen heeft gevonden. Over elk van de 6 zussen is een deel in deze serie geschreven, en speelt zich af in het jaar direct na het overlijden van hun adoptievader. Elk van de zussen gaat op zoek naar hun wortels en zo wisselen heden en verleden elkaar steeds af in deze boeken. Zon is het zesde deel en gaat over de zesde en jongste zus Electra, die in de VS woont.

Electra

Electra is een beroemd model en aan geld, roem en status ontbreekt het haar niet. Bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. En al lijkt de buitenkant perfect, vanbinnen is ze het onzekere jonge meisje die haar gelukt zoekt in drank en drugs. In tegenstelling tot haar andere zussen heeft ze helemaal niet de behoefte om uit te zoeken waar ze vandaan komt. Ze is zelfs de brief die haar door Pa Salt is nagelaten kwijt. Op een dag ontvangt ze een bijzondere brief van een mevrouw die beweert haar oma te zijn. En hoewel Electra een ontmoeting met haar oma Stella helemaal niet zo ziet zitten, komt het er op een dag toch van.

Stella

Stukje bij beetje vertelt de oma van Electra haar geschiedenis. Het begint allemaal bij Cecily, die opgroeit in het rijke societyleven in New York, in de jaren ’30. Nadat de relatie van Cecily is stukgelopen besluit ze om naar haar peettante in Kenia te gaan. Allerlei omstandigheden heeft haar doen besluiten om niet meer terug te keren naar New York, ze bouwt daar haar leven op.

Jaren later, als ze samen met de Keniaanse Stella, een meisje van een jaar of 5, in New York op familiebezoek is, besluit ze om daar te blijven. New York biedt immers veel betere kansen voor Stella dan in Kenia het geval is. En die kans benut Stella. Een goede opleiding en een goede baan maken dat ze nauwelijks tijd heeft voor haar eigen dochter Rosa. Naar welke school Rosa ook gaat, ze is en blijft onbehandelbaar en binnen no-time wordt ze van school weggestuurd. En welke nanny Rosa ook heeft, binnen enkele dagen is ze weer vertrokken. Stella’s dochter Rosa raakt verstrikt in de wereld van drugs en onder die omstandigheden wordt Electra geboren.

Electra

Voor Stella is het onmogelijk om het hele verhaal van Cecily, Stella en Rosa op één avond te vertellen. Dit verhaal wordt stukje bij beetje verteld en het wordt Electra steeds duidelijker waar ze vandaan komt. Ook is ze ervan overtuigd dat het leven zoals ze die nu leidt weinig diepgang heeft en ze besluit zich op te laten nemen in een kliniek. Daar ontmoet ze Miles die ervoor zorgt dat haar ogen nog meer geopend worden voor de wereld om haar heen, met alle problematiek. Electra besluit om haar beroemdheid en geld in te zetten om de wereld te verbeteren.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 1 | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 2 – storm | Lucinda Riley

BoekenBoeken

Mijn mening

Zoals ik in de inleiding al schreef heb ik denk ik een week of 10 over dit boek gedaan om het uit te lezen. Voor de corona-periode was ik er ijverig in begonnen. Toen ik ongeveer op blz. 300 was kwamen de kinderen thuis te zitten van school en kwam van lezen helemaal niks meer. Het boek boeide mij op dat moment nog niet zo dat ik het per se uit moest lezen van mijzelf.

Hoewel Electra een druk bestaan heeft, gebeurde er voor mijn gevoel heel weinig. Ook het verhaal van Cecily boeide mij in eerste instantie eigenlijk helemaal niet. Daardoor heb ik het boek ook wekenlang naast mij neer kunnen leggen zonder er ook maar één letter in te lezen. Er zat weinig snelheid in het verhaal, maar ook weinig diepgang. Nu was ‘weinig diepgang’ ook wel één van de kenmerken van zowel Electra als Cecily. Wellicht ligt het daaraan.

Weken later begon ik toch weer te lezen in het boek. Aan de ene kant wilde ik het wel uitlezen, aan de andere kant was het ook weer niet zo dat ik niet meer kon stoppen met lezen. Ik heb er, toen ik er weer in begon, nog best wel een tijdje over gedaan om het uit te lezen. En toch boeit het boek genoeg om het wel uit te willen willen. Naarmate het boek vordert wordt het boeiender en wil je ook wel weer weten hoe het afloopt. Al laat zich dat wel raden.

De antwoorden in deel 7?

De ruim 700 bladzijdes is echt teveel van het goede. Het boek had zeker ruim 100 bladzijdes korter gekund. Daarnaast had er ook wel meer diepgang in mogen zitten. Natuurlijk was ik ook nieuwsgierig of ik tijdens het lezen meer te weten zou komen over wie Pa Salt nu eigenlijk was, of welke rol Zed Ezsu nu in het verhaal speelt. Of er een zevende zus is blijft ook nog steeds een groot raadsel en daar wil ik ook wel meer van weten. Alleen deze vragen maken al dat je gewoon wilt doorlezen.

Ik ben zeer benieuwd waar het zevende deel over gaat! Hopelijk komt deze snel en komt er antwoorden op alle vragen die al vanaf deel 1 onbeantwoord blijven.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 3 – schaduw | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De zeven Zussen – Parel | Deel 4

Productinformatie

Titel: De zeven zussen deel 6 – Zon
Auteur: Lucinda Riley
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 9789401611039

De zeven zussen deel 6 zon

Lees ook: Recensie: De zeven zussen – maan | Deel 5

#nospon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *