Recensie: De zevende zus – Deel 7 | Lucinda Riley

De zevende zus \ Lucinda Riley

De Zevende Zus, het 7e deel in de serie De zeven zussen is nog maar 5 weken geleden verschenen. Daarbij werd ook aangekondigd dat deel 7 niet het allerlaatste deel zou zijn, zoals we dachten, maar dat er nog een 8e deel zou komen; Atlas – Het verhaal van Pa Salt. Nog maar 5 weken geleden. En toen kwam afgelopen vrijdag het bericht dat Lucinda Riley is overleden. Wat een verdrietig bericht.

In Memoriam Lucinda Riley

Lucinda Riley is dé bestsellerauteur van deze eeuw. Wereldwijd werden er al meer dan vijfentwintig miljoen exemplaren van haar romans verkocht. In Nederland en België gingen er al meer dan drie miljoen boeken over de toonbank en verbrak ze meerdere verkooprecords. In mei verscheen De zevende zus, dat meteen de bestsellerlijst in Nederland en Vlaanderen domineerde.

Op 11 juni 2021 overleed Lucinda Riley op 55-jarige leeftijd.

De zevende zus

Op de laatste bladzijde van deel 6 konden we lezen dat Georg Hoffman een aanwijzing heeft over de missende zus, de zevende zus. Maia en Ally, die op dat moment op Atlantis logeren, ontdekken aan de hand van de aanwijzing een adres van een wijngaard in Nieuw-Zeeland en ze hebben een tekening van een bijzondere stervormige ring. Ze vragen of CeCe, die in Australië woont, naar Nieuw-Zeeland wil afreizen om op zoek te gaan naar de missende zus. Als CeCe bij de wijngaard aankomt ontmoet ze daar Mary-Kate. Zij woont daar samen met haar moeder Mary (ook wel Merry genoemd) en haar broer Jack. Mary-Kate herkent de ring, maar haar moeder is op wereldreis en zij heeft de ring meegenomen.

De zussen proberen Merry’s spoor over de hele wereld te volgen. Steeds wordt de zus die op dat moment het dichtstbij woont ingeschakeld om contact te leggen met Merry. Ze krijgen haar maar moeilijk te pakken. Het lijkt er op dat ze steeds voor de zussen op de vlucht is en helemaal niet gevonden wil worden. Waarom Merry niet gevonden wil worden lees je in haar verhaal.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 1 | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 2 – Storm | Lucinda Riley

Merry

Merry is opgegroeid in Ierland. Een gebeurtenis in haar leven heeft haar halsoverkop naar Nieuw-Zeeland gebracht, zonder dat ze haar familie en vrienden daarover heeft ingelicht. Nu, 37 jaar later, brengt ze tijdens haar reis een bezoek aan Ierland en probeert ze erachter te komen of een bepaalde persoon, die toen een rol in haar leven speelde, nog leeft. Merry gaat op onderzoek uit en ook op onderzoek uit naar haar verleden. Dagboekverhalen nemen je mee naar het jaar 1920, naar het leven van haar verre voorouders, ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd. Tijdens haar zoektocht in Ierland, op zoek naar antwoorden, doet Merry schokkende ontdekkingen.

Mijn mening

Ik sta een beetje met twee benen in het boek. Aan de ene kant is ook dit boek weer een prachtig boek dat je zo snel mogelijk wilt uitlezen. Toch vind ik dit boek best langdradig, het had zeker wel 200 bladzijdes korter gekund. Er zit weinig tempo in het verhaal. Toch is zowel het verhaal van de zussen in hun zoektocht naar de missende zus, als het verhaal van Merry mooi, het is gewoon een prachtig boek zoals we gewend zijn van deze auteur, maar het wow-effect, wat ik bij andere boeken wel had, mis ik in dit deel een beetje.

De antwoorden

Natuurlijk wil je meteen het boek helemaal uitlezen omdat je in dit laatste deel eindelijk antwoorden krijgt op veel vragen die je tijdens het lezen van de hele serie hebt verzameld. Wie is de zevende zus? Wordt ze gevonden? Wie is Pa Salt? Waarom heeft hij zeven kinderen geadopteerd? Hoe is hij overleden? Wie is Kreeg en Zed Eszu en welke rol(len) spelen ze in het verhaal?

Dit boek had het slotboek moeten worden. Het boek waarin de zussen naar Griekenland zouden gaan om hun vader te herdenken. Het boek waarin je antwoorden krijgt op alle vragen. Maar niets is minder waar. Na het lezen van al deze honderden bladzijdes weet je nog steeds bijna net zo veel – of eigenlijk net zo weinig – als voor dat je begon met het lezen van het boek. Vlak voor de verschijningsdatum van dit boek werd dan ook aangekondigd dat er nog een achtste deel komt, en dat vind ik jammer. Zelf had ik het mooier gevonden als het boek nu afgerond zou zijn, dat alles in het boek duidelijk zou worden.

Hoe mooi de serie ook is, hoe positief ik er ook ben, op een gegeven moment is het ook wel weer genoeg geweest en wordt alles wat meer is langdradig. Schrijven is schrappen, zeggen ze wel eens. Ik denk dat het het verhaal ten goede had gekomen als de auteur iets meer geschrapt zou hebben.

Heden en verleden

Ook in dit deel wordt het heden en het verleden steeds met elkaar afgewisseld. Het is duidelijk dat de auteur onwijs veel research heeft gedaan naar het leven in Ierland tot wel 100 jaar geleden en ook naar de onafhankelijkheidsstrijd en alles wat daarbij hoort.

In deel 1 tot 6 ging elk deel over één specifieke zus. Zo ging bijvoorbeeld deel 1 over Maia en deel 2 over Ally. Je las daarin weinig over de ander zussen. Hoewel Merry is dit deel een prominente rol speelt, lees je ook veel over de andere 6 zussen. Je leest hoe het met ze gaat en hoe hun leven is verlopen nadat hun deel is geëindigd. En dat is heel leuk.

Deel 8?

Ik zou deze recensie geëindigd hebben met de opmerking dat ik niet kan wachten tot deel 8 verschijnt. Zoals zovelen onder ons. Maar het liep anders. Of deel 8 nog zal verschijnen? Ik weet het niet, maar ik hoop van wel.

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 8 – Atlas | Lucinda Riley & Harry Whittaker

Productinformatie

Titel: De zevende zus (De zeven zussen deel 7)
Auteur: Lucinda Riley
Uitgever: Xander uitgevers
ISBN: 978-94-01614-33-7
Verschenen: april 2021
Pagina’s: 704

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 3 – Schaduw | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De zeven Zussen deel 4 – Parel | Lucinda Riley

Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 5 – Maan – Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 6 – Zon | Lucinda Riley

Reactie (1)

  • Martha| 25 juni 2022

    De eerste 250 bladzijden is een herhaling uit een ander boek van de schrijfster waardoor je het idee krijgt dat je het boek voor de tweede keer leest erg jammer en daardoor krijg je ook het gevoel van langdradigheid. Want ja dat deel kende je al kom met iets nieuws denk je dan.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *